More


  Caravana TIFF a revenit la Satu Mare

  =

  Municipiul Satu Mare a găzduit la finalul de săptămână abia încheiat cea de-a doua proiecție în aer liber din cadrul Caravanei TIFF. Astfel, vineri, 15 iunie, și sâmbătă, 16 iunie, publicul sătmărean cinefil a putut savura cele 3 scurtmetraje premiate anul acesta la TIFF și documentarele “România Neîmblânzită”, respectiv “Maria by Callas”.

  Vineri au fost prezentate următoarele filme:

  “Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureșanu 23’) – Marele premiu în secțiunea de scurt-metraj a Zilelor Filmului Românesc.
  Scenariu impecabil, dialoguri bine susţinute, îmbinare echilibrată a comicului cu dramaticul, totul e bine închegat în această poveste despre psihoza care cuprinde o familie cu trei membri în preajma Crăciunului 1989, din pricină că băieţelul a cerut în scrisoarea către „Moş Gerilă” şi un cadou pentru tati: „Să moară nea’ Nicu, că asta-şi doreşte el”, după care a şi pus plicul la poşta din centru!

  “Duminică” (r. Dorian Boguță)- Mențiune specială în secțiunea de scurt-metraj a Zilelor Filmului Românesc
  Scurt metrajul a impresionat cu un portret sensibil „în care membrii juriului au regăsit frânturi din propriile povești”.

  “Michelangelo” (r. Anghel Damian) – Mențiuni Speciale ale Juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc
  O poveste foarte delicată despre cum îi explici unui copil ideea de moarte. “Pentru Michelangelo, mi-a venit ideea și am copt-o în traseele mele nocturne cu cățelul în parc. Am vrut să o iau ca pe o experiență. Trebuie să recunosc că satisfacția de a realiza un proiect de la zero nu poate fi comparată cu nimic. E un sentiment unic”, a mărturisit regizorul Anghel Damian.

  “România Neîmblânzită” (r. Tom Barton-Humphreys | România, 90’) Cu: Victor Rebengiuc
  În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar România neîmblânzită a dezvăluit toate aceste povești incredibile.
  Sâmbătă a rulat documentarul “Maria by Callas”  (r. Tom Volf | Franța, 113’) în care se spune povestea renumitei soprane Maria Callas, considerată drept cea mai mare cântăreață de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Filmul include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de soprană. La patru decenii de la dispariția ei, filmul o înfățișează pe faimoasa cântăreață așa cum nimeni nu a mai văzut-o până acum.
  Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei, fiind susținut de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural “G. M. Zamfirescu”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img