More


  Iată că Beiușul demonstrează că se poate și altfel!

  - Advertisement -

  Sunt și eu printre jurnaliștii ce trăiesc pe acest pământ transilvan, care trăim clipe și de coșmar, de traume sufletești, de întâmplări nenorocite, oameni ce trăiesc prezentul care a adus atâta neînțelegere, ură, dușmănie și invidie, încât nu se mai înțelege om cu om, frate cu frate, părinte și copil! Păcat!

  Iată că, în 5 iunie, s-a întâmplat ceva deosebit, ce nu seamănă cu cele spuse mai sus. Și acest minunat act de cultură mă face să cred că se mai întâmplă și lucruri frumoase, mai ales în domeniul culturii, acolo unde nu există iz de politică. Și totul a pornit de la îndrăzneala de a scrie o carte despre un profesor care a slujit și actualul Colegiu Național “S. Vulcan” din Beiuș, dar și actualul Colegiu Național “M. Eminescu” din Satu Mare, carte dedicată memoriei lui Corneliu Mezea, născut în 1903 în Beiuș, cu un destin “prea repede frânt”. Dacă cei doi valoroși autori ai cărții sunt atât de cunoscuți în județul Satu Mare, încât tot ce realizează în domeniul scrisului se citește “cu sufletul la gură”, iată-i prezenți la lansarea cărții și la Beiuș, după ce cu ceva timp înainte au făcut-o la Satu Mare. Sigur, un merit deosebit îl au directorii celor două colegii, oameni care iubesc cultura, care doresc să se simtă prosperarea actului de cultură și educație și … o fac cu multă dăruire și pricepere. Sigur, întoarcerea vizitei, în 5 iunie, a însemnat o sărbătoare frumoasă la Liceul din Beiuș, emoții și pregătire aleasă, trăiri sufletești și ospitalitatea pe care o pot oferi doar bihorenii și toți cei care se bucură de frumoasa denumire de “vulcaniști”! Marți, 5 iunie, au fost mulți astfel de vulcaniști, mai ales că primul om al învățământului sătmărean este chiar un “vulcanist”, fiind vorba de prof. Călin Durla, inspectorul școlar general al județului nostru, iar omologul lui din județul Bihor, nimeni altul decât tot un absolvent al liceului din Beiuș, tot profesor de matematică, ambii avându-l ca diriginte pe prof. Rus. Sigur, liceul se bucură că a dat României 12 academicieni, 3 din ei fiind colegi de clasă, apoi miniștri, oameni puternici de-a lungul anilor.

  Lansarea cărții a debutat cu un scurt spectacol coral, pregătit excepțional, deschis prin “Imnul liceului” și câteva melodii pe care, ascultându-le, nu puteai să nu vibrezi la unison cu sentimentele și trăirile interpreților, într-o ținută decentă, cu voci tinere și cristaline! Îi felicităm și le mulțumim! Sigur, distinsa directoare, prof. Mihaela Ilieș, alături de directorul adjunct Viorel Gavra au fost niște buni organizatori, dovada că invitații și participanții la festivitate, plus camera de luat vederi – toți au fost satisfăcuți că au gustat dintr-un act măreț de cultură. Cuvântul d-nei Mihaela Ilieș a fost nu numai unul de “bun simț”, ci şi unul care a pus bazele semnăturii unui protocol de frumoase colaborări între cele două licee meritorii din Transilvania de-a lungul ultimilor 200 de ani, mai ales că, în anul Centenarului Marii Unirii, liceul din Beiuș împlinește 190 de ani de existență. Diplomele acordate oaspeților din Satu Mare, alături de cuvintele rostite din suflet, au făcut ca directoarea Mihaela Ilieș să nu se dezmintă : Mi-au plăcut cuvintele, frumos așezate într-un discurs nepregătit, rostite de Călin Durla, care l-a amintit cu bucurie și căldură pe omologul lui din Bihor, prof. Novac Iuhas Alin, despre care am auzit multe lucruri frumoase și pe care-l doresc, alături de Călin Durla, într-o emisiune televizată la “Oameni și fapte”.

  Au vorbit despre carte și… nu numai, autorii, Dr. Ovidiu T.Pop, Dr. Viorel Câmpean, editorul de la “Citadela”, Aurel Pop, și desigur, omul școlii din Beiuș, distinsul om de cultură, prof. Teodor Rif. Discursul d-lui T. Rif a fost presărat cu latinisme, atât de bine gustate de auditoriu! Remarc muzeul de istorie al liceului, unic în felul lui, muzeu ce nu se poate asemăna cu altul din țară și … nu numai!

  Oricum, toți cei care am participat la festivitate am plecat mai bogați, mai atașați de o instituție care chiar se poate numi școală. Există aici ceva deosebit, tradițiile care nu pot dispărea și nu se pot șterge indiferent de guvernările trecătoare! Aici, de la elevul din clasa pregătitoare (și asta o invenție aiurea!) și până la absolventul de liceu sau școală de meserii, până la educatoare, învățători și profesori, sunt pătrunși de ceva sfânt, legat de locul din depresiunea Beiușului, de tradiții, obiceiuri și datini, care ni se par atât de firești, iar gazdele rămân ei înșiși, simpli, modești și curați sufletește. Veți vedea pe micul ecran tot ce a fost acolo și-i mulțumim d-nei dir. Mihaela Ilieș și colectivului de dascăli, urându-le succes în tot ce realizează!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img