More


  Tăriceanu: România a devenit cu ajutorul DNA ţara cea mai coruptă din Europa

  =

  Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat DNA că a transformat România în cea mai coruptă ţară din Europa, acesta fiind serviciul făcut ţării în urma condamnărilor pentru abuz în serviciu, infracţiune care nu se regăseşte în alte ţări, cum ar fi Germania sau Franţa.

  Întrebat, marţi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă despre modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală care ar fi fost adoptate pentru el şi pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cele două coduri, în loc să fi fost supuse la momentul adoptării unui proces de dezbatere în Parlament, au fost create în laborator şi adoptate prin OUG.

  „Nu ştiu la ce s-ar referi aceste acuzaţii concret. Codurile penale şi de procedură penală în loc să fi fost supuse la momentul adoptării unui proces de dezbatere în Parlament, au fost create în laborator de un grup de specialişti, dar nu ştiu câtă experienţă practică aveau, şi au fost adoptate prin OUG. Am văzut, făcute de practicieni ai dreputului, judecători, profesori universitari, comentarii critice la adresa codurilor care au permis abuzurile din ultimii ani din Justiţie. Exemplul cel mai facil este cel al abuzului în serviciu, care nu este incriminat în alte ţări din Europa, în Franţa sau Germania. La noi toată lumea a fost acuzată pe bandă, dosarele instrumentate la DNA pentru corupţie 90% sunt pe abuz în serviciu, infracţiune conexă corupţiei. Toate lucrurile acestea au transformat România într-un exemplu pe care eu îl deplâng, că România a devenit cu ajutorul DNA ţara cea mai coruptă din Europa prin numărul de cazuri de corupţie raportate. Ei îşi imaginează toate grozăviile”, a spus Tăriceanu.

  Acesta a precizat că a avut o discuţie cu colegi liberali veniţi în România, care l-au întrebat dacă se modifică cele două coduri şi dacă sub 50.000 de euro se consideră că nu este furt.

  „Le-am spus că nu este vorba despre sume furate, le-am explicat cum e cu abuzul în serviciu. Dacă urmare a unei decizii administrative, prejudiciul este mai mic de 50.000 de euro se consideră că este o sancţiune administrativă, peste 50.000 e penală, dar nu e vorba de a fura. Între 2000 şi 2017 au fost 6700 de condamnări în România pe corupţie, ăsta este serviciul pe care DNA l-a făcut României, probabil că 90% dintre aceste condamnări nu ar fi avut loc dacă abuzul în serviciu nu era faptă de corupţie. E normal să ne uităm la modul cum sunt alcătuite codurile penale, cum sunt definite infracţiunile, să le aliniem la practica europeană. Dacă vrem să menţinem statutul poliţienesc, cu mentalitatea din anii 1950, şi să începem epurările politice, cum s-au întâmplat, spuneţi că asta e modelul pe care vrem să îl urmăm, de democraţie a la Putin şi poate vor zice unii că aşa le place. Eu, procuror şef DNA, aşa am învăţat de la tata care era procuror comunist că se face treaba”, a mai spus Tăriceanu.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img