More


  Timotei Sătmăreanul, înscăunat episcop

  - Advertisement -

  Mănăstirea Scărișoara Nouă va găzduit duminică, una dintre cele mai alese sărbători ale Bisericii Ortodoxe din Satu Mare. Preacuviosul Părinte Timotei, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă și exarhul mănăstirilor din eparhie,, va fi hirotonit și instalat în scaunul de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. La ceremonia de instalare au luat parte 11 ierarhi ndin țară și străinătate.

  11 episcopi prezenți
  Sărbătoarea de la Mănăstirea Scărișoara Nouă a debutat cu o Sfântă Liturghie Arhierească oficiat de un sobor format din 11 episcopi. Liturghie a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, fiind ajutat de episcopii PS Timotei, al Spaniei, PS Siluan, al Ungariei, PS Iustin, al Maramureșului și Sătmarului, PS Andrei al Covasnei, PS Petroniu, al Sălajului, PS Sofroniu, al Oradiei, , PS Gurie al Devei, PS Nicodim, de Severin, PS Siluan, din Ungaria, PS Emilian Crișanul și PS Paisie Lugojanul.


  La slujbă au participat și secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, dar și o serie de oficialități județene și locale.

  Actul Patriarhal de Confirmare
  La finalul Sfintei Liturghii, s-a dat citire Actului Patriarhal de Confirmare emis de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Timotei Bel, a fost ales episcop vicar al aceleiași episcopii.

  ”Având în vedere că, pentru această alegere, s-a ținut seama de faptul că Timotei Bel a dovedit dăruire și vocație pentru viața monahală și slujirea preoțească, statornicie în desfășurarea activităților monahale și de asistență religioasă și socială, râvnă pentru promoivarea unor acțiuni cultural educative. Experiența administrativa și strădania pentru susținea activităților monahale precum și preocuparea pentru credincioși, arată că precuvioșia sa îndeplinește condițiile statutare pentru a fi ales în postul vacant de Arhiereau Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului”, se arată în ducumentul citat.

  Timotei, înscăunat episcop cu titulatura de Sătmăreanul
  În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oferi noului Arhiereu-Vicar mantia, crucea și engolpionul, camilafca și cârja arhierească. Dupa acest ceremonial, Înalpreasfințitul Andrei l-a condus pe Timotei pe noul Arhiereu-Vicar în tronul Arhieresc având titulatura de Sătmăreanul.

  Cuvântul noului episcop
  După ce a fost înscăunat, episcopul Timotei Sătmăreanu a arătat că nu va cpăuta să înțeleagă de ce a fost ales de Dumnezeu pentru a ocupa această postură ci va încerca să facă cunocut Cuvântul lui Dumnezeu.
  ”Iată vin să fac voia TA Dumnezeule. Îi cer lui Dumnezeu nu să mă ajute să înțeleg chemarea pe care mi-a făcut-o, ci doar să îmi trimită păutere să o pot îndeplini și să mă arat vrednic de cinstea la care m-a chemat. Nu știu când m-a ales Dumnezeu pe mine pentru această slujire: din pântecele mamei mele sau mai recent. Nici nu cred că voi strădui să înțeleg vreodată aceasta. Dar ceea ce voi încerca tot timpul este să conștientizez faptul că Dumnezeu m-a chemat bnu pentru vreo vrednicie a mea oarecare ci din marea sa iubirea. Pentru ca să-l descopere și prin slujirea mea, lumii de astăzi, pe Fiul Său, și Evanghelia Sa. Pentru aceasta mă voi osteni”, a spus episcopul vicar Timotei Sătmăreanul.

  Cine este Timotei Sătmăreanul?
  Staretul Mănăstirii Scărișoara, Timotei Bel, a fost ales în funcția de Arhireu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cu titulatura de Sătmareanul în data de 24 mai 2018, de către ierarhii întruniți în Sinod la reședința Patriarhală.

  Arhim. Timotei Bel s-a născut în localitatea Rohia, județul Maramureș, în data de 13 ianuarie 1974. A depus voturile monahale la Mănăstirea Rohia în 1994, fiind hirotonit ieromonah în anul 2005. Din anul 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
  Din anul 2006 este doctor în Teologie – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img