More


  Uniunea Europeană vrea să plafoneze subvențiile pentru fermele mari

  - Advertisement -

  Lovitură pentru „latifundiarii” României. Mai mulţi bani pentru încurajarea fermelor de familie şi plafonarea subvenţiilor pentru agricultorii mari. Sunt doar câteva din propunerile din exerciţiul financiar 2021-2027 privind fondurile pentru agricultură. Deocamdată, la stadiul de propunere, documentul este criticat de fermierii români. Plafonarea subvenţiilor înseamnă stoparea investiţiilor în fermele mari, este argumentul lor. Schimbări importante sunt și în ceea ce privește alocarea fondurilor, care va fi strâns legată de respectarea statului de drept.

  Oficialii de aici de la Bruxelles vor să plafoneze subvențiile pentru fermele mari. De altfel va fi schimbat și modul în care sunt alocați banii. Nu vor mai exista acele discrepanțe istorice între statele vechi din UE și România, care încasează plăți în funcție de fiecare hectar lucrat și nu în funcție de producție, așa cum se întâmplă în Germania de exemplu.

  Acum există o diferență și de trei ori între ce primesc fermierii noştri şi cât încasează cei străini. Astfel, subvenţia pe hectar abia depăşeşte 170 de euro în România.

  Comisia Europeană a propus şi ca plățile să fie reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate la 100.000 de euro per fermă. DAR vor putea fi deduse costurile cu forța de muncă.

  Laurenţiu Baciu – preşedintele LAPAR, Bucureşti: „Aşa cum sunt exploataţiile din România, o asemenea măsură, practic, cred că ar distruge exploataţiile pe cel puţin 3-4 milioane hectare”.

  În România aceşti fermieri încasează acum 8 la sută din subvențiile pe teren în fiecare an – în total, 2,5 miliarde de euro. Dar marii agricultori deţin aproape jumătate din cele 10 milioane de hectare de teren agricol. Probleme sunt şi în Germania.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img