More


  Zi istorică pentru județul Satu Mare

  - Advertisement -

  Județul Satu Mare a mai scris o filă importantă de istorie a celor 50 de ani de la înființare. Ieri, la sediul Consiliului Județean, a fost semnat protocolul de înfrățire cu județul Ostalbkreis din Germania. Din delegația germană, care a ajuns la Satu Mare pentru semnarea protocolului de înfrățire, fac parte Iosif Szepessy, prefectul și președintele județului Ostalbkreis, Klaus Pavel, respectiv Henry Forster și Stefan Weber.

  Delegația germană a vizitat tot județul
  Delegația germană a ajuns încă de vineri la Satu Mare, astfel că, până duminică, când a fost semnat protocolul de înfrățire, membrii acesteia au viztat practic tot județul.


  Duminică dimineața, de la ora 11.00, la sediul Consiliului Județean Satu Mare a avut loc o ședință de lucru având ca temă principală ”Viziuni posibile despre viitoarea colaborare”. Cu această ocazie s-au purtat o serie de discuții privind colaborarea dintre cele două județe pe tema învățământului dual, a managementului deșeurilor și a sistemului de sănătate.

  Semnarea protocolului de înfrățire
  După o pauză de cafea, de la ora 12.00 a avut loc Ceremonia festivă de semnare a contractului de parteneriat între Ostalbkreis și județul Satu Mare.


  Primul care a luat cuvântul cu această ocazie a fost prefectul județului german, Klaus Pavel.

  “Este o zi deosebită din mai multe puncte de vedere. În primul rând județul Satu Mare sărbătorește astăzi, 50 de ani de existență în forma actuală, cu această ocazie vă felicit în numele întregul județ Ostalbkreis,în al doilea rând astăzi este ziua ocrotitorului județului Satu Mare Sf. Ioan Botezătorul. În mai multe țări, în acestă zi există o tradiție de a împleti diferite flori și frunze sub formă de coroană, care au menirea de a proteja de necazurile și de a atrage prosperitatea. Consider că acest lucru se adaptează intenției noastre de parafa azi perteneriatul între cele două județe Satu Mare și Ostalbkreis și nu va reprezenta doar un schimb de experiență între instituții ci de va concretiza interacțiunea între oamneii, locuitorii celor două județe. Legătura de prietenie, a început acum cinci ani. Domnul Iosif Szepessy a contribuit în cea mai mare parte la apropiere celor două județe, în ceea ce privește relația de colaborare de la bun început. Domnul Szepessy este până în prezemnt motorul parteneriatului nostru și reprezintă cel mai important om de legătură între județele noastre. Un proverb spune că “Lumea trăiește din persoane care fac mai mult decât ar fi datoria lor”, aceste cuvinte înaripate vă caracterizează în mare măsură și pentru asta vă mulțumesc din inimă”, au fost cuvintele adresate de prefectul și președintele județului Ostalbkreis, Klaus Pavel.


  La rândul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, consideră că semnarea acestui protocol de colaborare este un moment istoric pentru Satu Mare.

  “Mă bucur că suntem împreună astăzi la un eveniment istoric pentru județul Satu Mare și permiteți-mi să vă adresez bun venit! Suntem în cea de-a treia zi de când delegația din Ostalbkreis este în județul Satu Mare. Au fost două zile pline de evenimente cu discuții constructive,dovadă a unei colaborări fructuoase. Anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri , 50 de ani de existență a județului Satu Mare în forma actuală, astăzi este Ziua Internațională a Iei, a portului tradițional românesc. Totodată ziua de 24 iunie este una foarte importantă fiind sărbătorit protectorul județului Sf.Ioan Botezătorul.Ce alt moment ar fi fost mai potrivit pentru a semna înțelegerea de cooperare dintre județele noastre,” a spus Pataky Csaba.
  După aceste cuvinte, cele două părți au semnat procolul de înfrățire.


  După semnarea Protocolului de înfrățire, delegația germană a participat, după-amiază, la programul cultural organizat în cadrul Festivalului Tradițiilor și al Meșteșugurilor Populare de la Amați, apoi, seara, la Festivalul de Jazz de la Turnul Pompierilor și la Festivalul Vinului.

  Germanii părăsesc azi județul
  Luni, delegația germană va părăsi orașul Satu Mare spre Aeroportul din Debrecen. În drum spre Debrecen, oficialii germani se vor opri la Carei unde vor vizita firma Polipol, pentru fabricarea mobilei tapițate, prezentarea educației duale, Polipol împreună cu reprezentanța Liceului Tehnologic „Simion Bărnuțiu” din Carei.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img