More


  Ce măsuri, termene şi normative au intrat în vigoare de la 1 iulie, cu efecte asupra populaţiei sau companiilor

  =

  Data de 1 iulie 2018 a fost prevăzută ca termen de intrare în vigoare a unor măsuri, legi, ordonanţe şi normative care vor schimba viaţa românilor şi a unor companii. MEDIAFAX propune o trecere în revistă a principalelor schimbări.

  – De la 1 iulie s-a ieftinit curentul electric livrat populaţiei, cu 3,5%

  Preţurile maxime la electricitate pentru consumatorii casnici vor scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale, în urma aplicării unei noi metodologii de calcul şi avizare la nivelul furnizorilor de ultimă instanţă, a anunţat pe 22 mai Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). „În urma implementării noii metodologii de stabilire a modului de calcul şi a condiţiilor de avizare a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) obligaţi şi de cei opţionali clienţilor finali, în şedinta Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22 mai 2018, au fost aprobate valorile preţului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de reţea. Astfel, valoarea preţurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale”, se arată într-un comunicat al ANRE.

  – Creşte punctul de pensie, la 1.100 de lei

  La 1 iulie 2018 a intrat în vigoare noile valori ale indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi punctului de pensie, astfel cum au fost modificate prin OUG nr. 82/2017. Indemnizaţia socială pentru pensionari, reglementată prin OUG nr. 6/2009, va avea valoarea de 640 de lei în perioada 1 iulie- 31 decembrie 2018. Anterior, aceasta era de 520 de lei, iar ultima creştere a avut loc la 1 martie 2017 (de la 400 de lei). De indemnizaţia socială pentru pensionari beneficiază pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul acesteia. De asemenea, începând cu data de 1 iulie 2018, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, valoarea punctului de pensie se majorează cu 10% şi este de 1.100 lei. Legea mai stabileşte că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

  – Intră în vigoare şi legislaţia europeană privind noul pachet de călătorii, cu mai multe drepturi pentru turiştii din UE
  Noile norme nu vor reglementa doar pachetele de vacanţă tradiţionale, ci vor proteja şi consumatorii care rezervă alte forme de servicii de călătorie combinate, inclusiv pachete personalizate. De asemenea, este introdusă protecţia serviciilor de călătorie asociate, formulă în care călătorul cumpără servicii de călătorie de la un punct de vânzare, însă este invitat să rezerve alte servicii prin intermediul unei pagini de internet separate.

  – La recomandarea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM),a intat în vigoare o obligaţie pentru bănci de a-şi constitui „amortizorul de capital pentru evitarea riscului sistemic”
  În ceea ce priveşte recalibrarea instrumentelor macroprudenţiale, CNSM a recomandat „implementarea unui amortizor de capital pentru risc sistemic (SRB), începând cu 30 iunie 2018”. Decizia privind amortizorul de capital pentru risc sistemic a fost fundamentată pe baza mai multor considerente: (i) necesitatea abordării problemei creditelor neperformante, care a devenit o preocupare prezentă pe agenda factorilor de decizie din Uniunea Europeană şi la nivel global, (ii) tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, (iii) conturarea unui cadru legislativ cu potenţiale efecte adverse asupra procesului de administrare a riscurilor în sectorul bancar şi (iv) contextul regional şi cel internaţional care îşi menţin caracterul incert. „Rata amortizorului va fi de 1 sau 2 la sută din expunerea totală ponderată la risc (se aplică nivelul maxim dintre amortizorul de risc sistemic şi cel pentru instituţii de importanţă sistemică), în funcţie de valorile aferente indicatorilor privind rata creditelor neperformante şi gradul de acoperire cu provizioane, determinaţi pentru fiecare instituţie de credit în parte”.

  – A intrat în vigoare şi Directiva MiFID 2, care prevede mai multe drepturi pentru investitorii pe piaţa de capital şi o nouă platformă de tranzacţionare bursieră
  Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2014/65/UE şi a Directivei 2011/61/UE (MiFID II) a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 521 din 26 iunie 2018. Legea introduce elemente de noutate: o nouă structură de tranzacţionare – OTF – şi noi concepte cum ar fi tranzacţionarea algoritmică sau tranzacţionarea algoritmică de mare frecvenţă. Iar lista de instrumente financiare se extinde cu o nouă categorie – certificatele de emisie de gaze cu efect de seră şi derivatele pe acestea. Totodată, vor fi instituite noi entităţi, ca urmare a extinderii obligaţiilor de raportare a tranzacţiilor: mecanismul de publicare aprobat (APA), furnizorul de sisteme centralizate de raportare (CTP), mecanismul de raportare aprobat (ARM). De asemenea, pentru pieţele de instrumente financiare derivate pe mărfuri sunt introduse prevederi referitoare la raportarea poziţiilor, la reducerea riscului sistemic şi a activităţii speculative, prin limitarea cantitativă a poziţiilor deţinute.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img