More


  ,,Adolescent Responsabil” un proiect pentru tineri

  =

  Astăzi, 24 august ,  în cadrul proiectului de prevenire a delincvenței juvenile ,,Adolescent Responsabil” inițiat de către Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, polițiști sătmăreni alături de reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Satu Mare și reprezentanți ai Direcției Județene de Sport și Tineret Satu Mare au organizat o întâlnire cu tinerii aflați în sistemul de protecție al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

  Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Centrului de asistență și intervenție a victimelor traficului de persoane, abuzului, neglijării și exploatării ,,Andrei” Satu Mare, coordonat de către dna. Șuteu Mihaela, beneficiarii direcți fiind cei 30 de tineri aflați în sistemul de protecție al caselor de tip familial din județul Satu Mare.

  Într-o manieră interactivă, dar într-un cadru non formal, tinerii  minori, dar care au vârsta de 14 ani împliniți, au fost provocați de către polițiștii din structurile prevenire și investigații criminale – inspector principal Chiorean Liviana și comisar Bobriuc Liliana –  să găsească răspunsuri la întrebarea  ,,Violența este o forță sau o slăbiciune?”. Dezbaterile  au avut ca bază legislația care reglementează domeniul delincvenței juvenile, al răspunderii penale  a minorului, al pedepselor privative/neprivative de libertate, informațiile aduse la cunoștința participanților  realizându-se prin prezentarea unor  cazuri concrete cu care polițiștii din structurile de investigații criminale s-au confruntat și le-au instrumentat, caracterul practic aplicativ al noțiunilor teoretice fiind astfel mai ușor de asigurat.

  Despre importanța anturajului de prieteni, rolul pe care acesta îl joacă de cele mai multe ori în dezvoltarea tinerilor adolescenți, în devenirea lor ca persoane adulte responsabile le-a vorbit șefa Serviciului Abuz din cadrul D.G.A.S.P.C. Satu Mare  – dna. Bonea Mihaela. Influențele negative ale anturajului, care îi determină pe tinerii adolescenți să fie certați cu legea, intrând în tagma infractorilor, au fost aduse în prim plan și de către reprezentanta Serviciului de Probațiune Satu Mare – consilier de probațiune Iuga Alexandra,  care le-a adus la cunoștință celor prezenți și informații legate de activitatea desfășurată de către reprezentanții Serviciului de Probațiune, în special vizându-se scopul preventiv al acestora.

  Cu scopul de a sensibiliza adolescenții şi a-i determina să conştientizeze rolul și consecințele aplicării măsurilor educative privative de libertate,  întâlnirea a fost urmată de o vizită în Penitenciarul din Satu Mare, unde tineri deținuți și-au împărtășit experiențele de viață care au determinat privarea lor de libertate. Poveștile de viață relatate de deținuți, precum și vizitarea locurilor în care aceștia își duc existența, desfășoară activități, își asumă responsabilități, dar toate acestea sub monitorizarea atentă de către reprezentanții Penitenciarului Satu Mare, fiind mereu supuși unui control riguros, respectând reguli și adaptându-se mediului privativ de libertate au determinat o implicare emoțională din partea adolescenților, încercând să empatizeze cu deținuții, dar nedorind să trăiască experiențele acestora.

  Prin implicarea mai multor instituții în organizarea acestui eveniment s-a reușit o abordare multidisciplinară a fenomenului delincvenței juvenile, scopul proiectului  fiind reducerea riscului de implicare a tinerilor în săvârșirea unor fapte de delincvență juvenilă.  În problematica delincvenței juvenile, a influenței exercitate de către instituțiile implicate, din punct de vedere al factorilor de risc în abordarea  acesteia, un rol decisiv i-a fost acordat însă instituției reprezentată de Poliția Română, motiv pentru care, proiectul ,,Adolescent responsabil” va continua cu organizarea de către polițiștii sătmăreni a unor activități similare în liceele sătmărene.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img