More


  INCREDIBIL! Străinii preiau, treptat, județul. Italienii, austriecii și maghiarii

  =

  Județul nostru este înstrăinat, bucată cu bucată, hectar cu hectar. Oficial, în județul Satu Mare există sute de hectare de teren vândute la străini. Neoficial, circa 10% din suprafața arabilă totală a județului Satu Mare este controlată de străini. Italienii, austriceii și ungurii sunt străinii cu cele mai multe terenuri cumpărate sau controlate.

  Sute de hectare vândute străinilor

  Conform datelor date publicității de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară prin revista Capital, în momentul de față, în județul Satu mare sunt 429 de hectare de teren vândute străinilor. Cel puțin din acest punct de vedere, județul nostru este lider în Regiunea de Nord Vest, devansând, ca număr de hectare vândute străinilor, județele Bihor – 376 hectare, Cluj – 160 ha, Bistrița Năsăud – 159 ha, sau Maramureș – 56 ha și Sălaj – 38 ha.

  Potrivit acelorași informații, prețul unui hectar de teren vândut străinilor la Satu Mare oscilează între 4.000 și 7.000 de lei.

  Analizând datele publicate de revista Capital, se poate constata că județele din vestul țării (Satu Mare, Bihor, Arad – 1.462 ha, Timiș – 2.640 ha), alături de Tulcea – 1.644 ha și Brașov – 1.239 ha, sunt lideri în ceea ce privește acest capitol.

  Zecii de mii de hectare sub controlul lor

  În momentul de faţă, nimeni nu ştie cu exactitate cât teren agricol din judeţ se află sub controlul străinilor, fie că este vorba despre arendare sau despre cumpărare. Până acum legea nu le permitea străinilor să cumpere teren ca persoană fizică, astfel că aceştia trebuiau să-şi înfiinţeze firme în România pentru a putea cumpăra terenuri. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu se ştie cu exactitate câte hectare de teren se află în proprietatea străinilor.

  Potrivit unor cifre aproximative, obţinute de Gazeta de Nord-Vest la începutul anului trecut, după chestionarea agenţilor agricoli ai primăriilor din judeţ, circa 10% din cele 228.000 de hectare de teren arabil existent în judeţul Satu Mare sunt controlate, sub o formă sau alta, de străini. Cu alte cuvinte, peste 20.000 de hectare de teren este cumpărat sau se află în arendă la firmele deţinute de străini.

  Pe primul loc din acest punct de vedere sunt italienii, urmaţi de austrieci şi de spanioli. În zona comunelor Craidorolţ – Terebeşti străinii deţin circa 4.000 de hectare, fiind zona cu cele mai multe terenuri controlate de aceştia. De asemenea, şi în zona Culciu – Cărăşeu – Valea Vinului – Pomi, străinii deţin, în proprietate sau în arendă, peste 3.000 de hectare de teren arabil, iar în zona Acâş – Supur circa 2.000 de hectare.

  De asemenea, şi în zona Lazuri – Dorolţ străinii deţin circa o mie de hectare de teren. Sporadic, străinii deţin terenuri şi în zona Oaşului. Cele mai puţine terenuri deţinute de străini sunt în zona Carei-Tăşnad. Aici au fost înfiinţate asociaţii agricole puternice, lucru ce a împiedicat înstrăinarea terenurilor.

  Italienii și austriecii au cele mai multe hectare aflate în control, fie că vorbim de terenuri vânute direct, fie unor firme controlate de ei, urmați de maghiari.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img