More


  Cine construieşte scutul economic al României ?

  =

  Indiscutabil România are nevoie de o suprastructură materializată într-un scut economic al avuţiei naţionale. Acest scut ar putea avea menirea de a proteja bogăţiile României de ingineriile financiare ale unor „actori”, care cu acte în regulă „legale” reuşesc să achiziţioneze terenuri în subsolul cărora există bogăţiile naturale ale poporului român. Milioane şi milioane de hectare de teren au fost vândute străinilor, care se pare au condiţionat într-un fel sau altul aceste „tranzacţii” îndoielnice. Este nevoie de o seamă de români, foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional, care să stopeze „jaful cu acte în regulă” a bogăţiilor României. Poate ar fi nevoie şi de o naţionalizare a unor terenuri în condiţiile economiei de piaţă. Cei care nu sunt în stare să-şi administreze terenurile, mai bine să le doneze statului român, dar să nu le vândă străinilor „pe bani de ţigări”! Instituţiile de specialitate au semnalat, din câte se spune, anumite tendinţe nefaste în vederea exploatării tezaurului României în urma unor achiziţii cu „şmecherii”, dar decidenţii n-au fost sau nu s-au arătat interesaţi de aceste informaţii preventive, ca să găsească soluţii de contracarare a unor „demersuri spoliatoare”.

  Economia de piaţă nu înseamnă libertatea de a cumpăra sub diferite forme „neortodoxe” anumite teritorii din România. Am ajuns oare să fim un fel de „stână fără câini”? Din unele informaţii reiese că unii „oameni de afaceri” cumpără de la noi materie primă ieftină, iar ulterior o prelucrează în ţările lor şi o revând la preţuri profitabile pe piaţa din România. De ce nu este încurajat mediul de afaceri românesc să prelucreze materia primă autohtonă pentru ca să beneficieze România de plus valoare ? Independenţa economică a României n-ar trebui să depindă de anumite condiţionări impuse de grupuri politice de interese din afara ţării. Există ţări din est, foste comuniste, care au reuşit să se axeze pe producţia indigenă şi să încheie contracte economice profitabile pentru ţările lor. Noi am rămas la stadiul unor prejudecăţi, motiv pentru care nu încheiem contracte economice cu anumite ţări… menite să stimuleze exporturile pe motiv că trebuie să „executăm” orbeşte nişte comenzi externe.

  Dintr-o ţară exportatoare cu o industrie performantă am fost transformaţi în nişte „marionete”, care semnăm tot felul de parteneriate benefice mai mult pentru străini decât pentru România. Am fost transformaţi într-o societate de consum, iar forţa de muncă ieftină este plătită cu aproximativ 400-500 de euro. Unii politicieni s-au „trezit” în campaniile electorale să propună reindustrializarea României. După ce ani şi ani de zile, aceşti „aleşi” ai poporului au asistat la distrugerea întreprinderilor româneşti şi vânzarea utilajelor la fier vechi… acum, abia acum, şi-au dat seama că aceste întreprinderi puteau fi rentabilizate şi retehnologizate în cei 29 de ani de la Revoluţia din Decembrie 89. Ele puteau deveni noii piloni ai capitalismului românesc! Neocolonialismul de tip economic a pătruns în sferele economice ale României. Cine se încumetă să construiască acest scut economic al României, care să supervizeze „tot ce mişcă-n ţara asta” în materie de tranzacţii economice, dar mai cu seamă să propună proiecte de amendare a legilor permisive, care le conferă legalitate profitorilor interni şi externi ? Cum este posibil ca patriotismul românilor să fie terfelit şi persiflat de „oamenii cu bani”, care cumpără tot ce vor din ţara aceasta? Da, trebuie să recunoaştem că proverbul „Dă-i, Doamne, românului, mintea de pe urmă!” este cât se poate de actual, dar ar trebui completat cu îndemnul patriotic:”Deşteaptă-te, române”! Pe bune, oameni buni, deşteptaţi-vă, că altfel o să rămânem toată viaţa „slugi la străini!”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img