More


  Muzeul Satului Maramureşean din Sighet – locul unde meşteşugul lemnului este la el acasă

  =

  Localizat la intrarea în oraşul Sighet, pe drumul dinspre Baia Mare, Muzeul Satului Maramureşean este un muzeu zonal având ca arie de reprezentare provincia istorică Maramureşul. Structura actuală a muzeului îl încadrează ca tip în rândul complexelor muzeale care sunt reprezentative la nivel naţional pentru fiecare provincie istorică a ţării: Muzeul Moldovei la Iaşi, Muzeul Bucovinei la Suceava, Muzeul Olteniei la Craiova, Muzeul Banatului la Timişoara, Muzeul Ţării Crişurilor la Oradea, Muzeul Transilvaniei la Cluj Napoca şi altele.

  Muzeul a fost inaugurat la 30 mai 1981, după o muncă asiduă de colecţionare a exponatelor, începută în 1972 şi care continuă şi în prezent, prin achiziţionarea de noi obiective, în ciuda subfinanţării muzeului.


  Muzeul cuprinde peste 30 de gospodării, unele mobilate complet cu piesele originale. Casele şi gospodăriile conservate sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureşului istoric: Cosău-Mara şi Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vişeu-Borşa, subzona Tisei şi bazinul Ruscovei. Pe lângă gospodăriile româneşti au mai fost reconstruite o locuinţă ucraineană, una maghiară şi două case evreieşti (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească).

  Toate uliţele şi potecile din satul recreat în cadrul muzeului de pe Dealul Dobăieş converg către biserică. Biserica de lemn este cea mai veche construcţie din muzeu (sec. al XVI-lea), ridicată din materiale refolosite de la o biserică mai veche (unele bârne fiind datate dendrocronologic între anii 1572 şi 1614) şi a fost adusă din satul Onceşti de pe valea Izei.


  Tot în cadrul Muzeului sunt şi trei case care ies în evidenţă. Este vorba despre Casa evreiască din Bârsana, Casa ucraineană din Poienile de sub Munte şi Casa maghiară din Câmpulung la Tisa.

  Despre Casa evreiască din muzeu se ştie că a aparţinut familiei de evrei religioşi rabini-haham DRIMER (Hers, 1830; Itzac-Aizic, 1870; Pincas-Peter, 1909-1987; Rachmil-Micu, 1927-1998).

  Casa este din lemn, tencuită cu lut în tehnicile tradiţionale specifice.


  Casa maghiară din Câmpulung la Tisa a fost proprietatea familiei Naghi. Aceasta apare în documente în anul 1699. Casa ruteană din Poienile de sub Munte a aparţinut familiei Benzar Gavrilă, fiind o construcţie databilă din prima parte a secolului al XVIII-lea. Casa cuprinde două încăperi şi anume o tindă şi o cameră de locuit. În tindă găsim berbinţe şi cofe pentru lapte, tocul de la slatină, cântarul tip cumpănă, unelte şi ustensile, lăzi pentru cereale şi alimente, groapa pentru cartofi etc. Pereţii sunt din bârne masive din lemn de brad despicate în două şi sunt dispuse în sistemul “blockbau” încheiate în cheutori. Casa are în faţă o prispă din lut, dar şi o bancă încastrată în tălpile casei. Tot aici mai găsim aşa numita “klicină”, grăjduţ pentru vite, un şopru pentru fân şi un spaţiu de depozitare. Muzeul se întinde pe o suprafaţă de câteva hectare, iar pe lângă construcţiile din lemn mai există şi alte lucruri.

  Biserica de lemn aflată pe un mic deal este cea mai veche construcţie conservată în muzeu. Ea a fost adusă din Onceşti şi datată din secolul al XVI-lea. A fost transferată la Onceşti din satul Criciova de pe Valea Talaborului (Maramureşul din dreapta Tisei), fiind donată de cricioveni credincioşilor din Onceşti. Biserica mai păstrează şi astăzi icoanele cu „Sfântul Nicolae” şi „Apostolul Petru”, pictate în anul 1639 şi uşile împărăteşti pictate.


  Casele şi clădirile anexe sunt construite aproape exclusiv din lemn, stejarul / gorunul şi bradul / molidul fiind predominante, cu fundaţii din piatră de carieră sau bolovani de râu. Planul caselor este unul cât se poate de simplu. La cele mai vechi, două şi trei încăperi (tinda şi „casa”, respectiv tinda, cămara şi „casa”), evoluând la finele secolului al XVIII-lea spre mai multe încăperi. În ceea ce priveşte arhitectura interiorului caselor, aceasta este adaptată nevoilor casnice. În camera de locuit amprenta femeii este prezentă peste tot, atât în ceea ce priveşte aranjamentul, compartimentarea şi marcarea unor locuri şi obiecte folosite în viaţa de zi cu zi.


  Muzeul Satului Maramureșean poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 10 şi 18. Preţul unui bilet este de 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru studenţi, elevi sau pensionari. Intrarea este gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img