More


  Oktoberfest de Satu Mare

  =

  Muzică de fanfară şi dansuri populare tradiționale germane, bere, covrigi şi cârnaţi bavarezi, straie populare tradiţionale şi o atmosferă specifică, au fost ingredientele principale pentru a ieși un eveniment pe cinste, organizat de Forumul Democrat German Satu Mare. Este vorba despre Festivalul Oktoberfest de Satu Mare. Ploaia și vremea urâtă nu i-a împiedicat să petreacă exact așa cum și-au propus.

  Cepuirea butoiului
  Seria de evenimente a debutat cu cepuirea de către primarul municipiului Satu Mare Kereskenyi Gabor, a primului butoi de bere. Apoi s-a dat drumul petrecerii care a ținut două zile.

  “În primul rând consider că comunitatea șvăbească din Satu Mare reprezintă o pată de culoare începând din 1711 de când au fost colonizați în județul nostru, ca atare particip cu multă bucurie la fiecare eveniment de-al lor la care sunt invitat și consider că sunt aici nu numai în calitate de invitat, ci și în calitate de partener al Forumului Democrat German. Debutul evenimentului reprezintă cepuirea unui butoi tradițional, de către primarul orașului, am reușit acest lucru din două lovituri”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

  Două zile de petrecere
  După deschiderea oficială s-a dat startul distracției. Buna dispoziție a fost asigurată de Fanfara din Foieni, de formații de dans șvăbești și muzică live .

  “Oktoberfest este cea mai mare sărbătoare populară din lume, participă peste 6 milioane de vizitatori doar în Munchen . Facem Oktoberfest și în Satu Mare de câțiva ani. În acest an a început la ora 14.00 cu deschiderea butoiului. Este un eveniment important organizat de Forumul Democrat al Germanilor din România, pentru că se organizează în foarte multe localități unde sunt etnici germani și cu această ocazie dorim să deschidem o ușă către toți cei care apreciază cultura germană, muzica bună germană, cârnațul tradițional și berea foarte bună”, a adăugat Ioan Leitner.


  “Este o sărbătoare tradițională inventată de multe secole în regiunile unde trăiesc germani sau șvabi. Eu vin cu mare drag, este un festival vesel, deși vremea nu prea ține cu noi, dar este mult mai mult decât sărbătoarea unui produs alcoolic, este o tradiție străveche și mă bucur că are deja rădăcini în comunitatea sătmăreană”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataky Csaba.

  Oktoberfest este o sărbătoare populară bavareză cu rădăcini în secolul XIX. Pe 17 octombrie 1810, cu ocazia căsătoriei prințului bavarez Ludwig cu prințesa Therese, s-a organizat o mare petrecere pe un teren viran (astăzi Theresienwiese) din München. De atunci, în fiecare an sărbătoarea a luat amploare ajungând în zilele noastre la peste 6 milioane de participanți pe ediție. În paralel sărbătoarea se desfășoară și în mai multe orașe din Germania și chiar din întreaga lume.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img