More


  Proiectul ,,Adolescent responsabil” continuă la Satu Mare și în noul an școlar

  =

  Proiectul de prevenire a delincvenței juvenile ,,Adolescent responsabil” inițiat de Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare, Direcția de Sport și Tineret, D.G.A.S.P.C. Satu Mare, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Serviciul de Probațiune are ca principal scop reducerea riscului de implicare a tinerilor în săvârșirea unor fapte de delincvență juvenilă.

  Cu adresabilitate tinerilor adolescenți, elevi ai liceelor sătmărene, din clasele a IX-a- XI-a, tinerilor din centrele de plasament şi alte medii cu risc delincvenţial ridicat, proiectul continuă și pe parcursul anului școlar 2018 – 2019, Colegiul Tehnic ,,I.C.Brătianu” Satu Mare și Liceul Tehnologic Ardud fiind gazdele activităților desfășurate de polițiștii sătmăreni, în colaborare cu reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Satu Mare și reprezentanți ai Penitenciarului Satu Mare.

  În cadrul întâlnirilor cu elevii liceeni, inspector principal de poliție Chiorean Liviana și comisar șef de poliție Moldovan Simona le-au vorbit acestora despre problematica aferentă domeniului delincvenței juvenile, răspunderii penale, regimul măsurilor educative privative/neprivative de libertate . Informațiile primite din partea polițiștilor au constituit baza unor dezbateri despre consecinţele juridice şi sociale ale delincvenței juvenile, urmărindu-se și conștientizarea de către tineri a riscurilor și a implicațiilor în dezvoltarea personală ce le presupune săvârșirea unor fapte ce contravin legii. Sesiunile de informare organizate în cadrul instituțiilor de învățământ au avut rolul de a asigura baza conceptuală din sfera delincvenței juvenile, accentul punându-se deopotrivă pe legislația care reglementează domeniul, dar și pe caracterul practic – aplicativ, reprezentanta Serviciului de Probațiune – Alexandra Iuga prezentând cazuri concrete cu care s-a confruntat, în care au fost implicați minori.

  Cu scopul de a sensibiliza adolescenții şi a-i determina să conştientizeze rolul și consecințele aplicării măsurilor educative privative de libertate, sesiunile de informare au fost urmate de vizite în Penitenciarul din Satu Mare, vizite coordonate de către psihologul instituției – Tarța Anca și Iugan Roana. În Penitenciar, tinerii deținuți și-au împărtășit experiențele de viață care au determinat privarea lor de libertate. Poveștile de viață relatate de deținuți, precum și vizitarea locurilor în care aceștia își duc existența, desfășoară activități, își asumă responsabilități, dar toate acestea sub monitorizarea atentă de către reprezentanții Penitenciarului Satu Mare, fiind mereu supuși unui control riguros, respectând reguli și adaptându-se mediului privativ de libertate au determinat o implicare emoțională din partea adolescenților, sensibilizând și aducând în prim plan o altă perspectivă de a concepe realitatea “de afară”.

  Delincvența juvenilă constituie în prezent una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea, a cărei amploare este evidențiată atât de statisticile oficiale, cât și de mass – media. Fiind o consecință directă sau mediată a modului în care funcționează familia, școala și diferitele mecanisme de socializare, sancționare și reabilitare socială, ea solicită o abordare multidisciplinară a influenței exercitate de către aceste instituții, din punct de vedere al factorilor de risc, un rol decisiv fiindu-i acordat însă instituției reprezentată de POLIȚIA ROMÂNĂ.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img