More

    Satu Mare pentru Centenar

    Primul eveniment organizat de recent înfiinţata Asociaţie „Uniţi pentru Satu Mare” cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, având ca titlu ”Satu Mare pentru Centenar”, s-a bucurat de un real succes. Sala Teatrului de Nord a fost arhiplină vineri la simpozionul organizat cu această ocazie, iar manifestările de duminică, în ciuda frigului, s-au bucurat de prezența unui public numeros.

    Simpozion la Teatru
    Primul obiectiv al Asociației „Uniţi pentru Satu Mare” este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Pentru aceasta asociația a organizat prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar”. Astfel, vineri, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, a avut loc un simpozion la care au fost invitați să conferențieze profesorul universitar dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeş- Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor şi regizor de teatru Dan Puric.


    La eveniment a fost prezentă spuma societății sătmărene, fie că vorbim de oameni politici, de oameni care activează în domeniul culturii, de oameni de afaceri sau chiar înalte fețe bisericești.

    Discursurile rostite cu această ocazie de PS Timotei Sătmăreanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, de protopopul greco-catolic Dumitru Roman şi de preşedintele Asociaţiei „Uniţi pentru Satu Mare”, Dan Mihai Şuta, au fost completate cu recitalurile corului Medieșana din Medieşu Aurit, după care spectatorii au asistat la un simpozion susţinut de prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, şi de reputatul actor, scriitor şi regizor de teatru Dan Puric.

    Paradă și spectacole duminică după-amiază
    Manifestările organizate de Asociaţia „Uniţi pentru Satu Mare” cu ocazia Centenarului Unirii au continuat duminică. Astfel, de la ora 13 a avut loc o paradă a portului popular prin centrul Sătmarului.


    Parada a pornit din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare. Parada a cuprins zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar a evocat și tradițiile minorităţilor naționale din județ reprezentate de maghiari, şvabi, ucraineni și romi. Tinerii sătmăreni prezenți la paradă și-au etalat inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri.

    Parada portului popular s-a desfășurat până pe platoul din Centrul Nou unde, după amiază, a fost dat startul distracției. Pe scena amplasată aici, spectacolele au debutat cu interpretarea Corului bărbătesc din Finteușu Mare. Au urmat, apoi, reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Ţării Oaşului, Asociaţiei „Codrenii”, Asociaţiei „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naţionale.

    “Este o zi frumoasă, extrem de importantă pentru noi. Acesta este Satu Mare frumos, acest colț de țară trebuie să îmbrace straie de sărbătoare din ce în ce mai des. Suntem în anul Centenarului și trebuie să dăm mâna, să ne bucurăm împreună și să sărbătorim împreună. În Asociația “Uniți pentru Satu Mare”, recent înființată, ceea ce se întâmplă aici, acum, are conotații deosebite. Pe de o parte, este primul eveniment pe care-l organizează, iar pe de altă parte, pentru că are în vedere celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment astral întru devenirea României și a poporului român. Nașterea Asociației “Uniți pentru Satu Mare” nu este întâmplătoare, ea se produce în anul 2018, an jubiliar al Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, au fost cuvintele președintelui Asociației “Uniți pentru Satu Mare”, Dan Șuta, în cadrul des-chiderii oficiale.

    Totodată, aseară, au susținut adevărate recitaluri folclorice renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaş.

    Sărbătoarea de la Satu Mare s-a încheiat, târziu în noapte, cu super-spectacolele oferite de trupele Desperados și Direcția 5, precum și cu un superb foc de artificii.

    Raluca Jofi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE