More

    UNICAT! A bătut gongul la Festivalul Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FESZT 2018

    Astăzi s-a dat startul Festivalului Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FESZT 2018, un eveniment cultural de mare anvergură pentru urbea Sătmarului.

    Trebuie spus că Teatrul de Nord a fost de-a lungul anilor prezent în comunitatea teatrală din România prin organizarea unui festival, fie că s-a numit ”Teatru Imagine”, ”Săptămâna Festivalului Atelier la Satu Mare” sau ”Fără Bariere”.

    În anul 2017 s-au reluat întâlnirile teatrale la Satu Mare, de data aceasta cu un nume și o imagine nouă: Festivalul Internațional Multicultural de Teatru Tranzit Feszt.

    Ediția din 2018, anul Centenarului Marii Uniri, are ca tematică Identitatea.

    Termenul identitate este generic folosit pentru a descrie concepția și expresia individualității unei persoane, concepție și expresie care sunt determinate inclusiv de afilierile persoanei la diverse grupuri (ceea ce implică identitatea de grup: identitate culturală, națională, socială etc.). Din punct de vedere cultural, identitatea este un univers simbolic în orizontul căruia oamenii trăiesc în comun. Este un sistem de credințe și coduri care explică solidaritatea dintre membrii unei societăți precum și voința acestora de a trăi în comun. Comunitatea culturală din Satu Mare, oraș aflat la confluențe culturale, politice și economice trebuie să fie principal promotor al unui dialog deschis și sincer despre raportarea noastră la identitate – etnică, națională, profesională, de gen etc. în contextul centenarului (dar nu numai).

    Festivalul își propune să ofere și de această dată, prin invitarea unora dintre cele mai importante producții ale scenelor românești și maghiare, o largă posibilitate de abordare a acestui subiect extrem de bogat și să creeze un spațiu pentru dialogul dintre artiști, culturi și comunități.

    Deschiderea oficială a festivalului s-a făcut printr-o conferință de presă în Cafeneaua Teatrului. Au fost prezenți Kereskényi Gábor primarul municipiului Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare și directorii Teatrului de Nord.

    ”Identitate. Cuvânt cu multe sensuri și interpretat în diferite modalități de fiecare dintre noi. Fiecare om dispune de mai multe identități și, în viața de zi cu zi, joacă și mai multe ”roluri”. Ansamblul identităților ascunse în fiecare dintre noi – fie ea națională, etnică, confesională, profesională, sexuală, etc – toate trasează câte o linie a adevăratei noastre înfățișări interioare, anume a individualității. Și unde ar putea fi mai actuală această temă a identității decât în Sătmar, în acest oraș de frontieră, situat la granița a trei țări, în care coabitează cinci naționalități, numeroase culte și culturi și nenumărate identități? Și ce loc ar putea fi mai potrivit decât teatrul, această zonă aparte , minunată, magică și formidabilă de tranzit intelectual aflată la granița dintre ficțiune și realitate” a declarat în conferința de presă, Besseney Gedo Istvan, directorul artistic, Trupa Harag Gyorgy, a Teatrului de Nord.

    Ovidiu Caița, directorul artistic al Teatrului de Nord, secția română, a declarat în cadrul aceleași conferințe de presă că Tranzit Feszt își propune să facă în ediția din acest an, atât de încercat de semnnificația Centenarului, un parcurs prin temele majore care au incitat la dezbatere ( mai mult sau mai puțin deschise) generații întregi pe parcursul a 100 de ani de istorie.

    ”Fără să pretindem că am putea să acoperim mai mult decât o mică parte din ele, ne propunem să deschidem un dialog asupra temelor atât de diferite care au dominat discursul public sau intim în această perioadă. Am crezut de cuviință că cel mai clar mod de a discuta despre aceste teme este din perspectiva identității. Fiecare spectacol invitat în festival privește dintr-o perspectivă unică, personală, subiectivă, această temă.” a adăugat Ovidiu Caița.

    Deosebit de încântat de acest eveniment s-a arătat și primarul urbei, Kereskenyi Gabor, care a spus că spus că regizori, actori, și nu în ultimul rând specatorii, transformă în fiecare an Satu Mare într-o cetate a teatrului.

    ”Într-un oraș mic din Transilvania are loc un mare festival teatral care atrage mii de pasionați de cultură, care devin promotorii diversității și multiculturalității. Artiști de renume internațional au fost prezenți la festival de-a lungul timpului și mulți dintre aceștia revin an de an. Mulțumesc din inimă celor care muncesc ca acest festival să se întâmple Felicitări și succes echipei Teatrului de Nord Satu Mare.” a spus edilul.

    Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean, îi invită pe toți sătmărenii și nu numai să fie pregătiți să râdă și să plângă împreună cu actorii care ne emoționează și ne încarcă de fiecare dată.

    Așadar astăzi a început unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale Sătmarului care în decursul a 10 zile va aduce publicului spectator peste 30 de evenimente teatrale, literare și muzicale, instalații performative, lansări de carte, workshop-uri și ateliere locațiile fiind cele două săli ale Teatrului de Nord, scena Casei de Cultură a Sindicatelor, Club Poesis, Moose Bar, Grandstand (Cafeneaua Teatrului).

    Organizator: TEATRUL DE NORD SATU MARE – Secția Română și Trupa Harag György
    Parteneri principali: Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
    Parteneri: Club Poesis, Moose Bar, Grandstand
    Sponsor principal: Generali Asigurări S.A.
    Sponsori: Gotec Rom, Neon Lighting, Flavita, Transpink, Nagy Textile, Meteor, Dersidan, Stefi Intertransport, Decolux
    _______________________________________
    PREŢURILE BILETELOR:
    Sala Mare
    zona A /zona B /zona C/zona D
    bilet pentru adulţi:
    35 lei/30 lei/25 lei/10 lei
    bilet pentru pensionari, studenţi, elevi V-XII:
    30 lei/25 lei/18 lei/10 lei
    50 lei
    Sala Studio, Club Poesis, Moose Bar: 18 lei
    Casa de Cultură, Spectacole cu publicul pe scenă: 25 lei/18 lei
    _________________________
    Informații, rezervări, bilete:
    0261712106 / agentie.teatruldenord@gmail.com
    Agenția Teatrală, str. Horea nr. 6
    Bilete online: www.biletmaster.ro / www.teatruldenord.ro
    http://tranzitfeszt.teatruldenord.ro/
    https://www.facebook.com/tranzitfeszt/

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE