More


  Voluntariatul a fost, este şi va fi nemuritor!

  =

  În ultima perioadă de timp, din ce în ce mai multe instituţii din ţara noastră organizează diverse acţiuni de voluntariat, care se bucură de mare succes şi în comunităţile noastre. Temele oferite voluntarilor sunt variate, iar tinerii, în special, se delectează din plin în timpul acestor acţiuni, care le dau posibilitatea să lege prietenii, să socializeze, dar mai ales, în cazul unora, să facă fapte bune. Cultivarea comportamentului copiilor, a tinerilor, în acest sens, prin intermediul acţiunilor de voluntariat, este benefică în vederea definitivării personalităţii, stimularea generozităţii faţă de semeni, dar şi pentru formarea unei conştiinţe civice nobile. Impresionante şi pline de emoţie sunt acţiunile de voluntariat caritabile ale unor sătmăreni, care prin intermediul unor Asociaţii nonprofit reuşesc să ajute semeni de-ai noştri aflaţi în situaţii dramatice. Periodic, aceşti voluntari de suflet pregătesc o masă caldă semenilor, care au o situaţie financiară precară sau sunt bătrâni şi singuri, uitaţi de familie, rudenii ori prieteni. Mai există voluntari care au ajutat familii monoparentale cu mulţi copii, mai ales în preajma începutului de an şcolar sau a diverselor sărbători creştineşti. Nici nu vă imaginaţi ce bucurie se strecoară în sufletele copiilor din familiile numeroase, care nu beneficiază de abundenţa specifică altor familii, în momentele când ei primesc: hrană, dulciuri, cărţi, caiete, îmbrăcăminte sau alte bunuri utile pentru familiile lor. Da, mai există oameni de suflet, voluntari dezinteresaţi, care sunt atenţi la modul în care trăiesc semenii din cartierul, satul sau cătunul unde aceştia locuiesc de-o viaţă! Am întâlnit oameni de afaceri sătmăreni, care din veniturile lor, aşa cum sunt ele, mai mari sau mai mici, au devenit voluntari, umanişti sadea, când au ajutat cu bani semeni de-ai lor aflaţi în suferinţă, aflaţi la graniţa dintre viaţă şi moarte. În repetate rânduri, aceşti voluntari independenţi au salvat vieţi, iar mulţi dintre ei nu au dorit să fie mediatizaţi în presă sau în biserică. La nivelul satelor noastre, dar şi a oraşelor, acţiunile de voluntariat iniţiate de biserici au avut parte de o solidaritate ieşită din comun. În caz de calamitate, de boală, de incendii sau alte situaţii dramatice petrecute în anumite familii, aceşti voluntari au dăruit din puţinul sau preaplinul lor sătenilor, orăşenilor sau unor instituţii de protecţie socială. Au oferit o „picătură de apă vie” celor aflaţi în suferinţă sau în anumite situaţii dificile ale vieţii.

  Acţiunile unor elevi voluntari sunt de neuitat, mai ales acelea în care au ajutat bunici şi bunicuţe, sub diferite forme, care trăiau în singurătate. Nici nu ştiţi cât de mult se bucură un om ajuns la vârsta senectuţii în momentul în care la uşa lui bat tineri dornici de a-i ajuta în treburile gospodăreşti. Zâmbetele tinerilor şi glumele, conversaţiile optimiste, depănarea unor amintiri din tinereţele persoanelor aflate în vârstă, reuşesc să strecoare în sufletele celor însinguraţi o fărâmă din puţina fericire a existenţei noastre efemere pe acest pământ. Voluntariatul oferă multe bucurii şi amintiri inedite deopotrivă celor care dăruiesc din bunătatea lor sufletească nealterată, dar şi celor care primesc aceste ofrande „fără vamă”. Uneori la „uşa sufletului nostru” bat oameni de lângă noi pentru a ne solicita un ajutor, nu neapărat bani, pentru a ne cere un sfat sau o soluţie la anumite probleme de viaţă. Nu trebuie decât să le dăruim câteva clipe de eternitate din experienţa noastră de viaţă, pentru a le îndeplini solicitarea lor nevinovată.

  Pline de generozitate sunt acţiunile unor voluntari din comunităţile noastre, care-i caută pe bolnavii singuri din spitale. Am avut parte de un astfel de exemplu, din care am aflat că două bunicuţe au plecat de-acasă cu câteva daruri la nişte bolnavi internaţi într-un spital, care nu aveau pe nimeni. Darurile, dar mai ales conversaţiile de îmbărbătare întreţinute cu aceşti bolnavi au avut efecte psihologice pozitive asupra sănătăţii lor, care s-au contopit în mod miraculos cu tratamentele spitaliceşti recomandate de medici. Se spune că aceste acţiuni ale voluntarilor, indiferent care ar fi acestea, sunt energii pozitive menite să ne şlefuiască atât sufletele noastre cât şi cele ale semenilor noştri. Oamenii se mai contrazic între ei, se mai ceartă, dar în vremurile de cumpănă ei se transformă în oameni generoşi, umanişti, care ştiu să dăruiască din bunătatea ascunsă-n sufletele lor luminate de valorile morale pozitive ale voluntariatului. Este celebru exemplul unui psiholog, care a realizat un experiment de cercetare incredibil. Acest psiholog a aruncat într-un ţarc doi câini, care au început să se lupte între ei pe viaţă şi pe moarte. La un moment dat, în ţarc a fost aruncat un lup. Ei, cum credeţi că au reacţionat cei doi câini? În mod surprinzător, cei doi câini s-au unit împotriva lupului! Cred că acest exemplu ne demonstrează faptul că şi oamenii, la nevoie, se pot uni împotriva Răului, a „lupului”, de orice specie ar fi acesta, iar succesul va fi întotdeauna de partea Binelui. Aceşti voluntari trăiesc în Lumina cea adevărată a bunului Dumnezeu, care străluceşte din interiorul cuvintelor evanghelice: “Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine;Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei:Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut”(Matei, cap.35,36,40).

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img