More


  Adio prieten drag!… Îţi spun colegii de la NVTV şi GNV! Adio, Florin Căţoiu!

  =

  Încerc, în numele colegilor de la NVTV şi GNV, să scriu câteva rânduri despre Florin Căţoiu, colegul nostru drag, care… a “plecat” atât de repede în lumea celor drepţi. Scriu… dar lacrimile mă podidesc… fac pauze şi iar încerc să scriu. Nu-mi vine să cred că Florin s-a dus… Omul acela robust, cu zâmbetul pe faţă, cu privirea ce dădea celor din jur entuziasm şi optimism, omul în floarea vârstei să fie atât de grăbit.

  Multe emisiuni am realizat cu Florin şi… mereu eram mulţumit de felul cum filma. Spuneam că emisiunile TV sunt ale lui şi… erau ale lui prin planurile artistice realizate, fie la instituţii, fie la biserici, şcoli sau în studio! Se pricepea, ca nimeni altul, la aparatură, care pentru el devenise, nu curiozitate, ci deliciu! Doamne, cum pregăteam emisiunile din timp, iar în maşină avea idei pentru întregirea genericului, pentru planurile apropiate şi îndepărtate în timpul filmării, pentru sonorizare şi lumină. Avea mereu la el şi cu el tot ce trebuie unui maestru cameraman.

  Mi-am dat seama că ceea ce face el nu-i un serviciu, este o artă adevărată. M-am convins de multe ori şi nu m-am ferit să spun acest lucru colegilor şi lui Răzvan! Erau convinşi de ceea ce spuneam! Pe drum discutam multe cu Florin, spunându-mi ca un adevărat poet că “Voi asculta până la capăt durerile câmpului înverzit şi ar dori să se mai tăvălească prin iarbă!”. N-a mai apucat pentru că rezerva de putere era pe sfârşite şi s-a întors spăşit ca un râu la izvoare! Faţă de mulţi, care nu pot spune ce au făcut în viaţă, Florin, cu trecerea puţinilor ani, în spatele camerelor de luat vederi, a realizat foarte mult şi… nu merita să “plece”, ci să rămână pentru a-şi continua viaţa, nu atât de darnică cu el.

  În maşină, mereu o suna pe mama lui, sprijinul de nădejde, şi-mi spunea despre starea sănătăţii ei sau că trebuie s-o ducă la biserică ori să-i procure medicamentele necesare. Doamne, ajut-o să răzbească şi să înfrunte această mare durere a pierderii fiului drag! Drag ei, drag nouă, colegilor şi prietenilor, drag tuturor, pentru că aşa era Florin! Câtă durere în suflet lasă Florin tuturor! S-a expus zilnic, prin tot ce a făcut şi… multe ştia să facă, fără să se sperie de muncă, parcă purta ceva cu el care-l ferea de toate cele rele. Etapele vieţii- naşterea, nunta şi înmormântarea – au trecut atât de rapid peste el, încât nici n-a avut timp să le savureze.

  E adevărat că moartea face parte şi ea din viaţă, dar… nu ştiu de ce Dumnezeu “selectează” atât de dur nişte fiinţe dragi atâtor oameni! Încerc să mă concentrez asupra fiinţei lui Florin şi-mi dau seama că suntem nişte trecători prin această viaţă. Ne spuneam că nu ne este frică de moarte şi-l priveam prieteneşte pe Florin, omul tenace, cu voinţă sporită ce face să treacă peste toate încercările vieţii. Lucra mult, chiar mult pentru a duce un trai decent. A fost preţul pe care-l cere împlinirea continuă, încă o formă dramatică a fiinţei raţionale şi neîmblânzite.

  A fost un luptător pentru a dobândi puţinul oferit de viaţă, dar n-a reuşit să lupte suficient cu sine şi a lăsat un gol de neînlocuit, dar va rămâne mereu în sufletele noastre, ale colegilor de la televiziune şi ziar… şi cu drag ne vom aminti de toate clipele frumoase petrecute aici, la NVTV şi GNV, de care te-ai legat atât de mult.

  Ai fost, Florine, mereu cu aceeaşi prospeţime a minţii şi expresiei, cu aceeaşi luciditate şi tenacitate de când ne-am cunoscut. Sigur, pentru cititori, aş fi dorit să realizez un profil al lui Florin Căţoiu, unul amplu, tuşat de eruditul din el, limpede, cu supleţea, darul şi clarul cuvintelor frumoase ce le am pentru el, dar… sincer, sunt copleșit de durerea pierderii lui! Nu sunt în stare să fiu împăcat cu gândul că trebuie să-i spunem “Adio!”.

  Suntem obligaţi să o facem pentru că soarta şi crucea ce-o poartă fiecare… are o finalitate. Acesta este maestrul cameraman, cu credinţă, cu un fir învolburat şi maiestuos al vieţii atât de scurte. Acesta este prietenul nostru Florin Căţoiu, ajuns la un prag mic al vieţii, de unde a putut privi, atât de îndreptăţit, înapoi şi… ar fi dorit să privească, mai ales, înainte, să poată gusta doar bucuria, dulceaţa, odihna, frumuseţea şi surâsul bunătăţii vieţii. N-a fost aşa şi… a fost obligat să predea ştafeta cu toată forţa spiritului său!

  Ne alăturăm durerii mamei lui Florin în aceste momente de tragică despărţire, transmitem condoleanţe, iar noi, colegii, suntem profund impresionaţi de fulgerătoarea “trecere” a distinsului nostru coleg FLORIN CĂŢOIU! Cu câtă tristeţe în suflet trebuie să ne luăm rămas bun de la Florin, rămânând ceva ce n-ar trebui să trădăm niciodată: în lipsa altor cuvinte, să-i zicem… dragoste!

  Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa!

  În numele colegilor de la NVTV şi GNV,
  Teodor Curpaş

  PS. Înmormântarea colegului nostru Florin Cățoiu, plecat prea devreme dintre noi, va avea loc marți, de la ora 15.00, la cimitirul de pe Drumul Botizului, vizavi de Gara CFR. Priveghiul va avea loc luni, de la ora 19.00, la capela cimitirului.

  Dumnezeu să-ți dea odihnă veșnică, prieten drag.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img