More


  Ardud – Oraş medieval, dar… modern!

  =

  La Ardud: Un om, o viaţă, un destin! O mulţime de oameni, musafiri cu multă dragoste de ţară, de neam, de limbă şi dăinuire românească! Moment emoţionant cu care, rar ne putem întâlni. 25 octombrie nu a fost doar o sărbătoare realizată “forţat”, cum se obişnuieşte să se bifeze ca realizate obiectivele propuse, ci a fost o sărbătoare plină de trăiri sufleteşti, de mândrie şi recunoştinţă faţă de cei care şi-au dat viaţa pentru această ţară. Ardudul şi primarul Ovidiu Duma nu s-au dezminţit nici de această dată, ba, mai mult, s-a demonstrat că acest oraş medieval ştie să aprecieze valorile trecutului, dar şi pe cele ale prezentului ce-l trăim.

  Au fost prezenţi parte importantă a oficialităţilor, ministrul sătmărean deputatul Ioana Bran, deputatul Romeo Nicoară, Darius Filip, prefectul judeţului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Rus, cei doi viceprimari ai municipiului – Adrian Albu şi Doina Feher, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Adrian Ştef, mulţi consilieri, directori, locuitori ai Ardudului şi din împrejurimi. Au fost prezenţi câţiva primari, dovadă a bunei colaborări şi a respectului care există între ei: Bartok Gurzău Ioan din Beltiug, Radu Cristea din Valea Vinului, Zenoviu Bontea din Păuleşti şi alţii.


  De fapt, la Ardud s-a dezvelit un frumos monument realizat de cunoscutul artist-sculptor de excepţie Radu Ciobanu, bustul regelui Burebista, în centrul oraşului, cu un loc deschis, vizibil şi amenanjat în aşa fel, încât poate fi un exemplu pozitiv pentru multe centre din ţară. Interesant, ceremonia a fost deschisă de fanfara militară şi de imnul cântat de două plutoane de ostaşi, urmat de dezvelirea monumentului şi sfinţirea lui de un sobor de preoţi, în număr de zece, din toate religiile, o slujbă deosebit de reuşită, unindu-i pe slujitorii bisericii de toate confesiunile. Iată că se poate! Au urmat câteva alocuţiuni la subiect, deschiderea făcându-o primarul oraşului – ing. Ovidiu Duma, urmat de Nicolae Nasta – ministru secretar de stat la Ministerul Apărării şi de Acad. Mircea Cosma, de la societatea Cultural – Istorică “Mihai Viteazul”. A fost prezent dr.ing. Andrei Ţurcanu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
  Moment reuşit a fost cel al depunerilor de flori, fără un fast cu care suntem obişnuiţi, începând cu Nicolae Nasta, cu prefectul nostru, Darius Filip, cu Consiliul Judeţean şi Direcţia de Cultură, primăria oraşului Ardud, Consiliul Local, poliţia, cultele, cultura şi învăţământul. Au depus flori reprezentanţii Societăţii “Mihai Viteazul” şi Asociaţia “Codrenii”.


  Defilarea a constituit momentul central al zilei, când prin culoarul de participanţi au trecut, în pas de defilare, soldaţii îmbrăcaţi în ţinute de sărbătoare, în sunet de fanfară.
  Partea, mult atractivă, a constituit-o programul artistic, special alcătuit, de o mare reuşită. Moderator a fost Felician Pop, cu un scurt discurs, la subiect, apreciat de mulţime. Nu mai puţin apreciat a fost cel al directorului Centrului de Creaţie, Robert Laszlo – o adevărată prelegere de demnitate naţională. Cunoscutul Ioan Belbe a reciatat propria-i creaţie poetică “Dacii”, dovedindu-se, şi de acestă dată, un minunat recitator. A urmat momentul artistic Dorel Iurcencu cu grupul coral Vox Samus Art, cu minunate cântece patriotice, care i-au făcut pe spectatori să vibreze aparte şi să aplaude îndelung!


  Partea de muzică populară a realizat-o micuţa, dar talentata interpretă Alexandra Ciorba, instrumentistul deja cunoscut, Vlad Jurchiş şi în final cel mai apreciat intrerpret de muzică folk George Negrea, care împreună cu autorul versurilor, Felician Pop, au interpretat trei melodii, ultima trăită intens de mulţime… şi prin conţinut : “Noi plecăm din ţara noastră, ţara nu plecă din noi” – Doamne cât adevăr!


  În final, primarul Ovidiu Duma, bună gazdă, a oferit diplome de excelenţă celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la realizarea bustului regelui Burebista. S-au oferit : Ministrului Apărării Naţionale, Mihai Viorel Fifor, secretarului de stat Nicolae Nasta, Acad. Mircea Cosma, ing. Andrei Ţurcanu şi, desigur, autorului, sculptorului Radu Ciobanu.

  Ardudul a demonstrat şi în acest 25 octombrie că poate să-şi merite frumoasa tradiţie de oraş medieval, dar şi trăirea adevărată a unui oraş modern, ce cunoaşte o dezvoltare de invidiat, cu o viaţă socială aparte şi cu una culturală ce depăşeşte, cu mult, cea similară din multe centre ale ţării.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img