More


  Dăncilă anunţă că afacerişti din Emiratele Arabe sunt dispuşi să facă investiţii de peste 100 de milioane de dolari în România

  =

  Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, că reprezentanţii unei companii de logistică şi transporturi din Emiratele Arabe vor veni, săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru discuţii punctuale legate de investirea a peste 100 de milioane de dolari în parcuri logistice şi industriale din România.

  “E vorba de o companie în Emiratele Arabe. Am avut o discuţie chiar ieri seară şi şi-au arătat disponibilitatea de a investi în România. Chiar săptămâna viitoare vor veni în România pentru a avea discuţii punctuale. Pentru noi e important să dăm dovadă de seriozitate să găsim toate oportunităţile pentru a avea cât mai multe investiţii, fie că vorbim de fonduri UE sau de parteneriat public-privat. Trebuie să vedem şi care sunt priorităţile pentru România şi cetăţenii din România”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o intervenţie telefonică la România Tv.
  Aceasta a adăugat că, în turneul pe care l-a început luni în Turcia, Emiratele Arabe şi Kuwait, a fost impresionată de deschiderea cu care a fost primită în toate ţările vizitate.
  “M-a impresionat deschiderea cu care am fost primiţi. Faptul că ne-au acordat foarte multă atenţie şi că există interes de a investi în România. Din păcate, nu am concretizat aceste lucruri şi cred că a dus la o lipsă de încredere. Am constatat foarte bine de la egal la egal şi ca o confirmare a ce am spus e că în scurt timp vor veni premieri, miniştri în România”, a spus Dăncilă.
  Guvernele României şi Emiratelor Arabe Unite au încheiat, în cadrul vizitei de lucru a premierului Viorica Dăncilă în acest stat, un parteneriat strategic economic care oferă oportunităţi de cooperare, prin dezvoltarea de iniţiative comune pentru ambele părţi, potrivit unui anunţ al Executivul. Totodată, reprezentanţii unei companii din Emiratele Arabe Unite vor să investească peste 100 de milioane de dolari în parcuri logistice şi industriale la Curtici, Aiud, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi judeţul Prahova.
  Premierul a mai anunţat, miercuri seară, după întâlnirea cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan, că acesta şi-a prezentat interesul pentru construcţia unui spital regional la Constanţa, cu o mie de paturi, în parteneriat public-privat. Aceasta a adăugat atunci şi că a fost stabilită creşterea volumului schimburilor comerciale România-Turcia de la 7 miliarde, cât sunt în prezent, la 10 miliarde de dolari.
  Premierul Viorica Dăncilă a avut duminică o întrevedere cu prim-ministrul Statului Kuweit, şeicul Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, discuţiile celor doi oficiali concentrându-se pe aspecte legate de consolidarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în plan economic şi sectorial, precum şi pe aspecte legate de evoluţiile de securitate la nivel regional şi internaţional.
  Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, cei doi prim-miniştri au apreciat parcursul ascendent al relaţiilor româno-kuweitiene şi au discutat despre proiectele viitoare destinate consolidării dialogului politico-diplomatic bilateral. De asemenea, au analizat posibilităţile de extindere a cooperării în diverse domenii de interes reciproc, în funcţie de nişele prioritare identificate în cadrul dialogului guvernamental şi la nivelul mediului de afaceri din cele două state.
  Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul său şi al Executivului de la Bucureşti pentru consolidarea relaţiilor României cu lumea arabă în ansamblu, obiectiv evidenţiat în Programul de Guvernare 2017-2020, care prevede intensificarea eforturilor diplomatice în această direcţie. De asemenea, a evidenţiat faptul că Statul Kuweit este un partener esenţial al României în regiunea Golfului, cu atât mai mult cu cât, începând de la data de 1 ianuarie 2019, România va prelua Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relevă sursa citată.
  Cei doi oficiali s-au referit, de asemenea, la buna cooperare bilaterală în cadrul organismelor internaţionale, precum şi la posibilitatea susţinerii unor proiecte de interes pentru ambele state în cadrul acestor organizaţii.

  Totodată, au analizat căile de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale româno-kuweitiene, prin impulsionarea sectorului privat, în special prin încurajarea activă a oamenilor de afaceri kuweitieni de a investi în România. Premierul Viorica Dăncilă a transmis disponibilitatea părţii române de a dezvolta o serie de proiecte concrete în domenii precum: agricultură, transporturi, investiţii, industrie, infrastructură critică, energie, sănătate.
  Cu prilejul vizitei premierului Viorica Dăncilă în Statul Kuweit au fost semnate două acorduri de cooperare: Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Statului Kuweit şi Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul turismului între Ministerul Turismului din România şi Ministerul Informaţiei – sectorul turism din Statul Kuweit.
  Premierul Viorica Dăncilă a avut duminică şi o întrevedere cu preşedintele Adunării Naţionale a Statului Kuweit, Marzouq Al Ghanim.
  Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor a fost trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale şi au fost apreciate progresele înregistrate pentru consolidarea acestora. Un accent deosebit a fost pus pe cooperarea parlamentară. În acest context, ambii oficiali au subliniat interesul pentru dinamizarea dialogului între cele două foruri legislative, în condiţiile aportului diplomaţiei parlamentare la întărirea cooperării bilaterale. Din această perspectivă, a fost convenită intensificarea, de o manieră pragmatică, a cooperării pe linie parlamentară, în scopul identificării instrumentelor şi formulelor optime pentru dinamizarea acestui format modern de colaborare bilaterală.
  Cei doi oficiali au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale şi internaţionale, fiind analizate şi modalităţile de consolidare a colaborării româno-kuweitiene la nivel multilateral.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img