More


  DOLIU. Un actor al Teatrului de Nord A MURIT. Răpus de o boală necruțătoare

  =

  Îndrăgitul actor sătmărean Bessenyei István, membru onorific al Trupei Harag György și președinte al Fundației Proscenium, la vârsta de 63 de ani, a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 29 octombrie 2018 fiind răpus de o boală necruțătoare.

  Toți cei care doresc sa aducă un ultim omagiu actorului Bessenyei István, o pot face în data de 1 noiembrie între orele 11.30 și 13.00 la catafalcul amplasat in foaierul teatrului. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi de la ora 14.00 în cimitirul reformat de lângă gară.

  S-a născut pe 18 martie 1955 la Ariniș. După absolvirea Liceului Teoretic din Cehu Silvaniei, se întoarce la Arduzel ca profesor suplinitor (pe catedră de matematică și fizică).

  În 1977 intră la Institutul de Teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureș, în grupa lui Tompa Miklós. În 1981 își ia licența și vine la secția maghiară (actuala Trupă Harag György) a Teatrului de Nord din Satu Mare unde a fost membru până în ziua de azi.

  De la sfârșitul anilor ’80 este compozitorul și cântărețul trupei Castelanii cu care, în 1990, câștigă marele premiu la Festivalul Național Siculus din Odorheiu Secuiesc.

  Între 2012-2014 a fost directorul artistic al Trupei Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare, din 2014 este membrul consiliului artistic, iar din 2012 președintele Fundației Proscenium.

  Odată cu anii ’90 începe să regizeze, și totodată să îndrume activ, trupele amatoare de teatru ale tinerilor. Pe lângă activitatea teatrală, a fost un încurajator și îndrumător înverșunat al trupelor teatrale amatoare, în special al celor din localitățile (din zona natală și ținutul Maramureșului). A fondat în 1996 trupa de amatori Kulissza Színpad care în cei zece ani de existență a prezentat piese și recitaluri. Pe lângă coordonarea diverselor activități teatrale, a pus accent și pe pregătirea tinerilor care intenționau să urmeze facultăți de teatru. A fost îndrumătorul cercului de teatru Nádai István al Liceului Teologic Reformat din Satu Mare, muncă pentru care a fost laureat, în 2007, cu premiul „Pro Schola”, de către Liceul Teologic Reformat și de Protopopiatul Reformat Satu Mare. În anul 2011 a fost distins cu premiul pentru cultură al Consiliului Județean Satu Mare și Consiliul Municipiului Satu Mare.

  Din anul 2016 este membru onorific al Trupei Harag György.

  Până în ultima clipă a fost membru activ al trupei, continuând să regizeze și să evolueze pe scena sătmăreană și după pensionare.

  Bessenyei István s-a alăturat colegilor din Ceruri, s-a alăturat membrilor fondatori, foștilor colegi și prieteni. Ne va fi dor de tine!

  Colectivul Trupei Harag György

  Gazeta de Nord Vest și Nord Vest TV transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img