More


  FLORIN CĂŢOIU A FOST UN MAESTRU AL PRESEI DE TELEVIZIUNE !

  =

  Operatorul de televiziune şi fotograful Florin Căţoiu va rămâne în conştiinţa colegilor de la „Nord Vest Tv” şi „Gazeta de Nord-Vest” mereu viu prin felul în care el a ştiut să gestioneze relaţiile interpersonale, să ia în seriozitate lucrul bine făcut, dar mai ales prin maniera originală, profund personală, de a echilibra o situaţie aflată în stare de criză. Emisiunile lui Florin erau elaborate cu mare tact şi profesionalism, pigmentate cu rigurozitatea tehnică a aparaturii de specialitate, pe care ştia să o manevreze cu mare artă. În relaţiile cu realizatorii de emisiuni ştia să poarte discuţii profesionale creative pentru ca finalitatea acesteia să se bucure de succes în faţa publicului larg, dar şi a invitaţilor. Era încântat în momentele în care o emisiune sau un spot publicitar avea ecouri pozitive şi primeau aprecieri pertinente din partea oamenilor de afaceri sau a reprezentanţilor unor firme sătmărene.

  Punctualitatea şi respectarea unei promisiuni au fost alte însuşiri ale personalităţii colegului şi prietenului nostru Florin Căţoiu. În această profesie de operator de televiziune aceste două calităţi sunt indispensabile unui profesionist. Florin a fost un profesionist, un maestru al fotografiei şi imaginii, aşa cum l-au caracterizat şi alţi colegi de breaslă. Pentru Florin, orice filmare, cu montajul aferent, era rezultatul unei comunicări fructuoase, plină de idei, pe care el o purta cu redactorul sau realizatorul de emisiuni. Era creativ în momentul filmărilor. Florin ştia să-şi adapteze inserţiile pentru emisiuni, reportaje, spoturi etc. în funcţie de tematică, în funcţie de conţinutul comentariilor citite sau pronunţate de realizatorii de emisiuni. Ştia să intervină în momentul în care anumite idei frizau ridicolul pentru a preveni realizarea unei emisiuni de slabă calitate. Era atent, la regia de emisie, deopotrivă la sunet şi imagine, dar şi la ce se discută în platoul de filmare.

  Florin ne dădea note bune în momentul în care o emisiune era de calitate. Realmente cred că fiecare dintre noi se bucura în acele clipe când Florin afirma că a asistat la o emisiune elaborată şi bine documentată. Avea o cultură generală vastă, era cult şi mereu la zi cu informaţii din toate domeniile vieţii sociale, politice sau economice. La anumite filmări mai meticuloase, pretenţioase, de mare profunzime, Florin era spontan şi acţiona cu rapiditate pentru a surprinde imagini inedite, detalii atent selectate, menite să întregească acele comentarii rostite de realizatorul de emisiune. Florin reuşea să găsească formulele cele mai optime pentru a crea o simbioză de succes între sunet şi imagine, iar în situaţii speciale găsea şi efectele de televiziune adecvate. Niciodată, dar niciodată, Florin nu a intrat în contradicţii supărătoare cu realizatorii de emisiuni sau cu colegii de la ziar. Dacă îşi expunea un punct de vedere constructiv îl şi argumenta în mod profesional, cu gândul că în acest fel finalitatea unei emisiuni sau altor creaţii de televiziune vor avea succesul scontat.

  O altă calitate a lui Florin a fost şi aceea a rigurozităţii şi capacităţii sale de a discerne binele de rău. Aceste dimensiuni ale personalităţii reieşeau din conversaţiile sale, dar şi din sugestiile pe care el reuşea să le argumenteze cu multă uşurinţă. Experienţa de viaţă, gândirea lui analitică îi confereau această putere, uneori justiţiară, de a scoate la lumină, de a pune în evidenţă adevărul. Florin nu făcea concesii compromiţătoare, care l-ar fi putut depersonaliza în faţa comunităţii, a colegilor, prietenilor sau a familiei. Pentru el „drumul cel drept” a fost „steaua călăuzitoare”, care i-a luminat drumul plin de sacrificii şi bucurii specifice unui operator de televiziune. Se spune că după ce „microbul televiziunii ţi-a intrat în sânge” este foarte greu să renunţi la el pentru a merge pe un alt drum profesional. Florin a fost un împătimit de televiziune, de operatorie, iar dincolo de partea materială a vieţii, satisfacţiile profesionale l-au determinat să rămână în domeniul presei de televiziune fără să renunţe niciodată la această nobilă profesie.

  Nu ne vom despărţi niciodată de tine, Florine, chiar dacă nemiloasa Moarte te-a răpit mult prea devreme dintre noi, cei care suntem parte din televiziune şi din presa scrisă. Tu, Florine, vei trăi în continuare în sufletele vii ale colegilor, prietenilor, jurnaliştilor şi a tuturor creatorilor de valori memorabile atât în televiziune, cât şi în presa scrisă. Vestea fulgerătoare a morţii colegului şi prietenului FLORIN CĂŢOIU mi-a strecurat în suflet o tristeţe fără de margini, iar amintirile emisiunilor realizate împreună pe parcursul a peste 10 ani s-au perindat prin faţa ochilor mei înlăcrimaţi de durerea sufletească. Florine, nici acum nu pot să cred că ne-ai părăsit atât de repede, mai cu seamă că mai aveam multe emisiuni de realizat împreună pe diferite teme…Fie ca bunul Dumnezeu să-ţi aşeze sufletul între cei drepţi şi buni, acolo unde nu este durere şi întristare, în grădinile Raiului, pentru că ai fost un om bun, harnic, respectuos, modest, corect şi generos, prietene Florin…

   

  Dumitru Timerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img