More


  FOTO/VIDEOREPORTAJ. O zi … ”în numele legii” la Școala ”Mircea Eliade” din Satu Mare

  =

  Zilele trecute Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” în colaborare cu Tribunalul din Satu Mare, au derulat o etapă din proiectul ”Eu și faptele mele, răspund pentru ceea ce fac – faptele mele și consecințele acestora. A fost prezentă doamna judecător Laura Micle, coordonatoarea proiectului, care le-a vorbit elevilor de la școala gazdă despre necesitatea respectării legilor.

  ”Statul de drept înseamnă un stat în care domnește legea; ne guvernăm toți după aceeași lege care este egală pentru toți. Adică nu există vreo persoană pe pământ care să fie privilegiată-n fața legii și de aceea se numește domnia legii.” (Judecător Laura Micle – Tribunalul Satu Mare)

  ”Ne aflăm la Școala Mircea Eliade din municipiul Satu Mare. Unde Tribunalul Satu Mare, în baza protocolului încheiat între Ministerul Justiției și Ministerul Educației Naționale, desfășoară activități de educație juridică în școli, activități care, sperăm noi, să aducă la îndemâna copiilor de vârste mai mici sau mai mari, principalele noțiuni de drept, juridice, principalele noțiuni de drept constituțional de funcționare a unei societăți democratice, într-un limbaj accesibil acestora și care, sperăm să le folosească atât în viitoarele lor alegeri privind cariera profesională pe care și-o vor alege … dar și în alegerile de viață pe care aceștia le fac în fiecare zi … ” a mai menționat doamna judecător.

  Până unde se întinde libertatea mea?

  ”Libertatea mea se întinde până acolo unde începe libertatea celuilalt. Fiecare faptă a noastră are o consecință; fie o consecință în lumea materială, fie o consecință care îi lezează sau aduce atingere intereselor și libertății unui alt om. Societatea umană, după organizarea de început a avut nevoie de reguli … reguli de conviețuire, reguli pe care să se întemeieze relațiile din cadrul familiei, reguli pe baza cărora să funcționeze relațiile dintre familii … și apoi, pe măsură ce societatea s-a dezvoltat, reguli în interiorul societății”.

  ”A fost o experiență plăcută; copiii în prezența doamnei judecător au putut să vadă și să descopere care sunt situațiile care-i pun în primejdie, felul în care ei pot să evite orice astfel de situație neplăcută … a fost o experiență plăcută, utilă pentru viața lor de elev și de cetățean viitor.” (prof. Mariana Sălăgean – Director la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” Satu Mare)

  De ce avem nevoie de reguli?

  ”Din cele mai vechi timpuri, au existat reguli în baza cărora oamenii au putut conviețui în cadrul unei societăți. Sunt reguli care ne învață ce să facem … cum să facem la un nivel mai mic, de exemplu la nivelul școlii prin regulamentul care vă învață ce aveți voie și ce nu să faceți … pentru ca la un nivel macro, mai larg, să existe legi și norme care să ne învețe ce să facem în societate. Luăm ca exemplu interdicția de a trece strada prin loc nepermis; în acest caz nerespectarea putând atrage două consecințe nedorite: una principală … accidentarea personală sau a aproapelui … iar cealaltă, care nu ne convine, fiind aceea de a fi văzuți de un organ de poliție și de a lua o amendă”.

  ”Este o inițiativă foarte bună, pentru că este important ca elevii (din timp) să cunoască anumite legi, reguli ale societății, astfel primind aceste date de la un specialist, vor fi mai interesați, mai atenți la explicații și așa cum a zis și doamna judecător, acestea fiind explicate pe înțelesul lor, ușurează receptivitatea din partea lor.” (prof. Francisc Gyökös – Director adjunct la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” Satu Mare)

  Care sunt cele trei puteri din stat?

  ”În statul de drept avem trei puteri … știți care sunt acelea copii? Haideți că auzim în fiecare zi la televizor despre ele … este Parlamentul … ce face Parlamentul? Adoptă legi … este forul legislativ și câteodată le modifică ulterior. Ce putere mai avem? Guvernul … care reprezintă ce? Puterea executivă … adică pune în executare ce a făcut parlamentul, adică legislativul … șiiiii … ultima dar nu cea din urmă … este puterea judecătorească, care este formată din totalitatea … toate instanțele care sunt în această țară … și totalitatea legilor care formează sistemul judiciar în ansamblu …” a mai adăugat doamna judecător Laura Micle.

  ”… sunt încântat de prezența doamnei judecător și am dori să se întâmple acest lucru cât mai repetitiv … sau mai des în școala noastră.” (prof. consilier Adrian Călin – Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” Satu Mare)

  ”La nivelul școlii noastre am insistat să se prezinte informația (juridică n.r.) de către doamna judecătoare, elevilor din clasele a VII-a – a VIII-a, acolo unde sunt probleme, ne pot pune probleme pertinente vizavi de consecințele unor infracțiuni. De altfel, noțiunile de infracționalitate, contravenție, au fost foarte bine relatate de către doamna judecător, am văzut din reacția copiilor că au înțeles o mare parte din acea discuție juridică”.
  Valeriu Ioan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img