More

    FOTO/VIDEOREPORTAJ. Ziua Armatei sărbătorită la Școala ”Vasile Lucaciu” din Carei

    Joi 25 octombrie 2018, la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din Carei au avut loc mai multe activități dedicate împlinirii: a 74 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc; 59 de ani de la declararea zilei de 25 Octombrie ca zi a Armatei Române şi 54 de ani de la dezvelirea complexului monumental ”Monumentul ostașului român”, operă realizată de sculptorul român Vida Gheza, una dintre cele mai importante monumente din România, programele fiind organizate și coordonate de doamna profesoară Nicoleta Ioan.


    Scurt istoric al Zilei de 25 Octombrie

    După insurecţia armată antifascistă de la 23 august 1944, armata română din ordinul regelui Mihai I al României, îşi concentrează forţele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest care fusese alipită Ungariei prin Dictatul de la Viena din data de 30 august 1940. La Turda are loc prima mare confruntare, trupele ruso-române reuşind să oprească  ofensiva armatelor germană şi maghiară, pentru ca după străpungerea liniilor defensive inamice, românii şi aliaţii să se îndrepte spre  Satu Mare şi Carei.

     

    Îngustarea frontului şi relieful lipsit de obstacole naturale au provocat mii de pierderi de vieţi omeneşti în rândul trupelor, pentru ca în data de 24 octombrie 1944 corpul 6 al Armatei a IV-a „Transilvania”, condus de generalul Emanoil Leoveanu, după lupte grele purtate la marginea oraşului Carei, să primească ordin de atac al oraşului, pe linia de front a frontierei în direcţia Ghenci-Carei-Urziceni. Astfel, în dimineaţa zilei de 25 octombrie, pe la orele 5:30, armata română a intrat în oraş, arborând tricolorul pe Castelul Károlyi.

    Evenimentul de la 25 octombrie 1944 reprezintă o fericită continuare a Zilei de 1 Decembrie 1918

    ”Așa cum Marea Unire a Transilvaniei cu cele două  provincii românești proaspăt unite cu Țara Mamă au adus bucurie și unire între români, ziua de 25 octombrie 1944 a adus acea pată de culoare în tabloul unității neamului românesc liber și independent. Această zi are o triplă însemnătate: aniversarea a 74 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc; 59 de ani de la declararea zilei de 25 Octombrie ca zi a Armatei Române şi 54 de ani de la dezvelirea complexului monumental creat de Vida Gheza, unul dintre cele mai importante monumente din România.

     

    Se cuvine să aducem o adâncă mulţumire tuturor militarilor români care şi-au vărsat sângele pentru eliberarea Careiului, jertfa lor aducându-ne şi pe noi împreună cu  fraţii români  într-o unică ţară,  România. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace!” a mai adăugat doamna profesoară Nicoleta Ioan, organizatoarea evenimentului.

    Spectacol literar – muzical, expoziție de desene și de Power Point

    Programul a cuprins pe lângă prezentarea generală a momentului și un spectacol literar-muzical susținut de elevii școlii, coordonați de doamna profesoară Anamaria Ludescher, în continuare, având loc prezentări de Power Point-uri cu tematici specifice vieții militare, lucrările fiind prezentate de elevii clasei a VII – a A, coordonați de doamna profesoară Monica Mădăras: Amarilis Lazăr (Forțele Aeriene și Terestre Române); Luca Bontea (Forțele Navale Române); Cristina Petrișor (Dresajul Canin în Armată și Relația Soldat – Cal) și Luca Bogdan (Armata Română în țările străine).

    Momente emoționante au fost redate de eleva Denisa Graz din clasa a VII-a A, care a impresionat asistența prin interpretarea poeziei lui Zaharia Stancu ”Soldatul”, talentata recitatoare fiind pregătită pentru acest moment de mama ei, doamna profesoară Gabriela Graz, totul ”asezonat” cu o expoziție de desene specifice sărbătorii, realizate de elevii școlii coordonați de profesoara Johanna Mărcuș.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE