More


  O nouă reușită pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

  =

  Un ascensor panoramic deservește, de începând de ieri, bolnavii Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, făcându-le atât lor, cât și angajaților acestei instituții viața mult mai ușoară. Noul lift a fost inaugurat ieri în prezența conducerii spitalului și a Consiliului Județean.

  Investiție de peste 320 mii lei
  Este greu de crezut că în secolul XXI mai există spitale în care angajații poartă în cărucioare și pe tărgi, bolnavii pe scări. Așa s-a întâmplat și în cazul Spitalului TBC, cum îl știe lumea, până marți, 23 octombrie când a fost inaugurat un ascensor pentru transportul pacienților din cadrul Secției I Satu Mare. Valoarea totală a investiției este de 322.000 lei și a fost asigurată integral din bugetul Consiliului Județean Satu Mare. Proiectul “Lucrări de amenajare a unui ascensor pentru transport pe verticală a bolnavilor” a vizat lucrări de proiectare, construcție, montaj și punere în funcțiune a obiectivului.

  “Continuăm seria investițiilor în sănătate și ne bucurăm de un nou proiect finalizat și continuăm lucrările la ambulatoriu pentru care este prevăzută reabilitarea complexă a obiectivului. Proiectul ambulatoriului este în fază de proiectare și urmează execuția. După multe piedici administrative, astăzi inagurăm liftul din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie pe un proiect început anul trecut. Este o dotare absolut necesară în cadrul fiecărui spital, pentru că știm cu toții ce înseamnă transportul bolnavilor. Ne bucurăm și de alte noutăți în domeniul de sănătate sătmărean pe care le vom prezenta cât de curând.” a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, prezent la eveniment.

  Ascensor foarte necesar
  Ascensorul este de tip panoramic, are o sarcină utilă de 1000kg, cu patru stații adaptate specificului spitalului și acces pe bază de card, fiind achiziționate un număr de 40 de carduri. Zilnic se transportă în medie câte 15 pacienți pentru diverse investigații în cadrul cabinetelor de explorări existente la nivelul spitalului și în afară (Policlinica, Spital Județean etc.)

  Această investiție are o importanță deosebită pentru că această realizare asigură siguranța și confortul pacienților noștri, în primul rând. Proiectul prin care s-a fãcut această investiție a fost gândit cu mulți ani în urmă, dar din anumite dificultăți nu am reușit să îl implementăm decât de anul trecut și să îl finalizãm anul acesta. Acesta a încercat sã respecte structura arhitectonică a spitalului și totodată încadrarea în spațiul disponibil, de aici și dimensiunile ascensorului, însă poate face față, cu brio, solicitărilor avute. Până acum ne-am descurcat greu, cu personalul auxiliar şi administrativ din curte, cu brancardierii. Pacienţii erau transportaţi cu cărucioarele sau cu targa pe scări, lucru foarte dificil atât pentru pacient, care avea un disconfort major, cât şi pentru angajaţii noştri care erau supuşi zilnic la eforturi fizice mari. În fiecare zi erau transportaţi cel puţin 10-15 pacienţi, pentru că erau pacienţii care erau greu mobilizabili sau care nu se puteau deplasa şi erau duşi la laborator, la investigaţii, la radiologie, trimişi la alte servicii medicale, la consulturi interclinice, şi atunci sigur că acest efort era permanent. Pacientul era adus până jos, la Ambulanță, trimis la Spitalul Județean și când se întorcea pacientul, totul se repeta, în sens invers.”, a spus Sergiu Ioan, managerul spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare.

  Secția I Satu Mare dispunde de 92 de paturi, laboratoare, cabinete medicale, ambulatoriu de specialitate. Gradul de ocupare a paturilor este în medie de 90%.

  Cristian Stan



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img