More


  OPORTUNITATE! Sătmărenii pot lua, de luni, credite cu dobândă zero, garantate de stat. Pentru ce pot fi folosiţi banii

  =

  Sătmărenii pot merge de luni la CEC Bank pentru a accesa un credit fără dobândă, garantat de stat, pentru formare profesională, prin intermediul programului „Investeşte în tine”.

  „Un proiect ajuns la maturitate este «Investeşte în tine». Vor fi semnate astăzi toate documentele necesare pentru începerea efectivă a acestui program destinat românilor care au nevoie de finanţare pentru o mai bună pregătire profesională (…) Aşadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC Bank, pentru a accesa acest tip de credite”, a declarat Viorica Dăncilă.

  Programul „Investeşte în tine” este adresat în primul rând tinerilor cu vârsta între 16 şi 26 de ani, care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, dar şi celor cu vârste în 26 şi 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei.

  Dobânda acestui program va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie. Premierul a menţionat că banii împrumutaţi pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.

  Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate. Aceştia trebuie să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România. Totodată, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului trebuie să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei sau, după caz, de Ministerul Muncii.

  Sunt eligibile şi persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei şi, după caz, de Ministerul Muncii.  În plus, solcitanţii trebuie să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

  Procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente. Totodată, valoarea maximă a finanţării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani şi 55 ani.

  Pentru ce pot fi folosiţi banii

  Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura şi sportul. Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei:

  a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;

  b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare;

  c) plata cursurilor de specializare/calificare;

  d) plata cursurilor de pregătire profesională;

  e) taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.;

  f) plata chiriei şi a utilităţilor;

  g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti;

  h) o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;

  i) modernizarea sau renovarea unei locuinţe;

  j) costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

  k) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concururi;

  l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;

  m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;

  n) articole sportive;

  o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri;

  p) achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.

  Sursa: Adevarul.ro

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img