More


  REFERENDUM familie: O săptămână până la vot. Cum se poziţionează partidele politice

  Românii sunt aşteptaţi la urne, peste o săptămână, la referendumul naţional pentru redefinirea familiei. PSD a anunţat că va face doar acţiuni de informare, ALDE, PNL şi UDMR îşi îndeamnă simpatizanţii să voteze conform conştiinţei, PMP cere un vot în favoare, iar USR se opune referendumului.

  =

  Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democraţii nu se vor implica în campania electorală pentru referendum, dar vor face acţiuni de informare. „Întrebarea care e pusă pe buletinul de vot este destul de neclară şi trebuie să îi ajutăm pe oameni să voteze în cunoştinţă de cauză”, a explicat Dragnea.

  Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în timpul reuniunii socialiştilor europeni, la Bruxelles, că este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă referendumul pentru familie, dar că PSD nu va face campanie. „Este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a declarat Dăncilă.

  Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, că formaţiunea pe care o conduce nu se va implica în campania pentru referendum şi că partidul recomandă votanţilor săi să voteze conform conştiinţei.

  Şi preşedintele PNL Ludovic Orban a spus, pe 2 septembrie, că PNL susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, dar nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare se va poziţiona „în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”. Orban a anunţat, joi, că va participa la referendumul pentru redefinirea familiei, liberalul neprecizând însă cum va vota.

  De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a cerut vineri, maghiarilor din România, să participe la referendumul din octombrie pentru familia tradiţională şi să voteze după conştiinţă, fiecare susţinând valorile şi principiile în care crede.

  Pe de altă parte, preşedintele PMP, Eugen Tomac, le-a recomandat membrilor şi simpatizanţilor partidului să iasă la vot şi să voteze „Da”.

  Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva modificării Constituţiei pentru redefinirea noţiunii de familie, considerând că este o temă falsă, iar a doua zi după referendum viaţa niciunei familii nu va fi mai bună cu absolut nimic.

  Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00.

  Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

  Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

  Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img