More


  România este divizată, iar eu vreau să fie unită

  =

  Romanian Prime Minister Viorica Dancila delivers a speech during a debate on the rule of law in Romania at the European Parliament in Strasbourg, France, October 3, 2018. REUTERS/Vincent Kessler

  Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, că România este divizată şi că ea îşi doreşte ca ţara noastră “să fie unită”.

  “România este divizată, iar eu vreau ca România să fie unită, dar trebuie să avem grijă de un lucru. (…) Da, avem dialog, dar să nu încercăm, indiferent de grupul politic, să ne învrăjbim unii pe alţii. Împreună trebuie să desenăm, să creionăm viitorul Uniunii Europene începând cu anul viitor. Haideţi să vedem lucrurile care ne unesc şi să lăsăm la o parte lucrurile care ne divizează. Ceea ce avem de îndreptat vom îndrepta. Vom avea dialog. Sunt dispusă dialogului”, a transmis Dăncilă, în răspunsurile la întrebările adresate în timpul dezbaterii de miercuri din Parlamentul European care a avut ca subiect ţara noastră.
  Premierul Dăncilă i-a spus europarlamentarului Monica Macovei că îi cunoaşte “dezinformările”.
  “Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dumneavoastră. Acest Guvern pe care îl criticaţi atât de des a adus o creştere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor şi, de aceea, românii îl iubesc. Nu vă face cinste să aduceţi lupta politică internă în Parlamentul European, este o lipsă de respect faţă de poporul român”, a susţinut Dăncilă.
  Ea i-a transmis europarlamentarului Laurenţiu Rebega că nu este corect pentru români că acesta aduce lupta politică în PE.
  “Domnul Rebega, nu aduceţi lupta politică în Parlamentul European. Nu este corect faţă de români. Poate ar trebui să vă gândiţi că aţi candidat pe listele Partidului Social Democrat, dar nu vă judec eu, pentru că nu am dreptul, vă vor judeca cei care v-au susţinut şi pe care acum i-aţi dezamăgit”, a afirmat Dăncilă.
  De asemenea premierul a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentl European, că miercuri i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le acestora să nu le mai ignore.
  “Comisia de la Veneţia spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument… Jumătate dintre magistraţii din România au avut dosare prin care au fost influenţaţi să dea soluţii. Nu o spun doar eu, o spun magistraţii din România. În final, toţi au fost achitaţi iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturaţi. Azi v-am informat pe toţi despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiţia din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebaţi-vă de ce ….”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii din PE.
  Şeful Executivului român a criticat poziţia Parlamentului European referitoare la mitingul din 10 august din România, precizând că în cazul altor state nu a fost luată aceeaşi atitudine.
  “Despre mitingul din 10 august voi spune câteva cuvinte. Văd că e acuzată Jandarmeria Română că a acţionat împotriva unor oameni violenţi care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeaşi poziţie faţă de alte mitinguri din Franţa, Spania, etc când forţele de ordine au intervenit cu aceleaşi proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acţiuni practicate peste tot în Europa. Nu permiteţi ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Nimeni niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a completat Dăncilă.
  Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.
  În cadrul aceleași dezbateri prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a rugat pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să aibă încredere în respectarea statului de drept în România, precizând că autorităţile române vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.
  “Domnule prim-vicepreşedinte Timmermans, cu siguranţă vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Azi, ministrul Justiţiei, prezent lângă mine, va merge la Comisia de la Veneţia. România este o ţară proeuropeană şi cu siguranţă nu se va abate de la drumul proeuropean şi vă spune o fostă colegă de-a dumneavoastră. Vă rog să aveţi încredere în România şi să aveţi încredere în parcursul european şi în respectarea statului de drept în ţara mea”, a declarat Dăncilă la dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, care are ca subiect situaţia din România.
  În răspunsurile la întrebările adresate în timpul dezbaterii, premierul a afirmat că şi-a dat seama că există “multă dezinformare”.
  “Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul, lucruri constructive, am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare şi nu acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele acestei dezinformări”, a arătat Dăncilă.
  Premierul a mai spus că “reforma în ceea ce priveşte justiţia” din România este iniţiată în Parlament.

  “Reforma în ceea ce priveşte justiţia, legile justiţiei, este iniţiată în Parlament. Parlamentul este cel ales în mod democratic, este expresia voinţei poporului. Vedeţi că şi aici există dezinformare? Pentru că au arătat cu degetul spre Guvern. Nu, în Parlament au fost iniţiate aceste legi”, a precizat premierul.
  Totodată, premierul a precizat că vrea să aibă “un dialog constructiv”, în folosul cetăţenilor români.
  “Trebuie să apărăm cetăţenii. Acest lucru îl cer şi eu şi nu am să ignor vocea poporului, iar martor este larga susţinere populară pe care o avem în România. Ascult pe toată lumea de bună-credinţă şi vreau un dialog constructiv, dar un dialog care să fie corect pentru România şi pentru Uniunea Europeană”, a afirmat Dăncilă.
  De asemenea, ea a subliniat că nu se va abate niciodată de la valorile europene.
  “Parlamentul European nu este inamicul meu. Am fost europarlamentar nouă ani de zile şi nu o să mă abat niciodată de la valorile europene”, a mai arătat Dăncilă.

  Carmen Dan,
  despre discursul premierului în PE: A fost poziţia unui român adevărat

  Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a calificat, intervenţia premierului Viorica Dăncilă în Parlamentul European drept “poziţia unui român adevărat care-şi apără ţara”.
  “A fost poziţia unui român adevărat care-şi apără ţara şi cred că a răspuns tuturor aspectelor semnalate”, a spus Carmen Dan, la sediul MAI.
  Întrebată cum apreciază faptul că Viorica Dăncilă a lăudat activitatea Jandarmeriei, ministrul a răspuns că aceasta este “o atitudine corectă, o atitudine de om bine informat”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img