More


  De hramul bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril “, medieșenii l-au comemorat pe primarul martir Gheorghe Petricean

  =

  Fiii satului din Medieșu Aurit, împreună cu un sobor de preoți, oficialități locale și județene, prieteni și alți invitați au sărbătorit, duminică 11 noiembrie, hramul Sfinții arhangheli MIHAIL ȘI GAVRIL al bisericii ortodoxe din localitate. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți format din: Ioan Socolan – preot  protop de Satu Mare, Vasile Cheșei – preot paroh al bisericii din Medieșu Aurit, preot Dorel Rus – preot protopop din Oradea, preot Sabău Origen din Consiliul cultural al Episcopiei Românilor Ortodoxi din Ungaria, preot Ioniță Osan, preot Constantin Osan, preot Nicolae Costin, preot Vasile Bota, preot Alexandru Chiș – fost paroh al bisericii al bisericii din Medieșu Aurit, timp de 14 ani și preot Daniel Gros. La eveniment au fost prezenţi consilierii judeţeni PSD, Gheorghe Ciocan, Marincaș Gheorghe, Frencz Constantin, președintele ALDE Satu Mare, Ovidiu Silaghi, președintele ALDE pe municipiul Satu Mare, Adrian Ștef, managerul GNV și NVTV, Mircea Govor, consilieri locali din Medieș, directorul general al Alu Menziken, Didier Senn,viceprimarul cu atribuţii de primar Torok Marian, precum și principalul organizator al evenimentului, președintele PSD Medieșu Aurit, Radu Iancu și alţi oaspeţi.

  Această sărbătoare a medieșenilor s-a derulat după Sfânta Liturghie sub semnul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în  cadrul căreia au fost comemorați toți eroii Medieșului Aurit, dar mai cu seamă a fost pomenit primarul martir GHEORGHE PETRICEAN, care a fost ucis mișelește, după câteva ore de schingiuri, în noaptea de 5-6 septembrie 1940. În alocuțiunile lor preoții au vorbit după Sfânta Liturghie despre sacrificiul înaintașilor românilor, despre dacii liberi de pe plaiurile Medieșului Aurit și continuitatea românilor, care nu și-au abandonat niciodată apartenența strămoșească și credința în bunul Dumnezeu, indiferent de vicisitudinile frământate ale istoriei.

  “ Orice popor, care nu-și cunoaște istoria este sortit pierii. Orice popor, care nu-și cunoaște trecut este sortit pierii “  – după cum a subliniat la un moment dat unul dintre preoții prezenți la acest praznic istoric al medieșenilor. Comemorarea primarului martir Gheorghe Petricean a însemnat pentru toți medieșenii și tânăra generație un exemplu viu, care întregește și în zilele noastre celebrele cuvinte:” Tot ce-i românesc nu piere și nu va pieri “.

  În finalul slujbei religioase, soborul de preoți împreună cu medieșenii și oaspeții lor  au ridicat un parastas în memoria acestuia, iar apoi o parte din cei prezenți s-au deplasat la cimitirul din Medieșu Aurit pentru a participa la sfințirea monumentului dedicat primarului martir Gheorghe Petricean. După sfințirea monumentului toți cei prezenți s-au deplasat la Centrul cultural din localitate pentru a lua parte la o agapă frățească. Pe mormântul primarului martir Gheorghe Petricean au fost inscripționate cuvintele memorabile:” Dezveliți tot adevărul/ Și le spuneți tuturor/ Cum muriră frații noștri/  Pentru neam și țara lor“.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img