More


  FORŢA UNITĂŢII ROMÂNILOR ESTE ŞI VA RĂMÂNE DE-A PURURI INDESTRUCTIBILĂ!

  =

  Peste sufletele tuturor românilor s-a coborât în acest an, ca o binecuvântare divină, Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, îmbrăcat în straiele strălucitoare şi nemuritoare ale drapelului naţional. A reînviat ca prin minune patriotismul românesc, materializat în renaşterea tradiţiilor străbune, care a stat atâta vreme în amorţeală, mai ales după Revoluţia din Decembrie 89. Identitatea tuturor românilor de pretutindeni o regăsim în toate manifestările dedicate Centenarului, iar din ochii noştri se strecoară pe obraz câte o lacrimă de bucurie, o lacrimă de recunoştinţă pentru făuritorii unităţii indestructibile a tuturor românilor. Aceste trăiri le simţim mai ales în momentele în care constatăm că tineretul nostru şi dascălii lor, interpreţii de muzică populară, dansatorii şi coregrafii, ne prezintă spectacole patriotice memorabile dedicate Marii Uniri.
  La masa cea mare a Centenarului Marii Uniri, parcă-i simţim alături pe toţi românii, care s-au jertfit în diferite bătălii pentru ca idealurile de veacuri să se materializeze în Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. De dincolo de morminte, parcă vin alături de noi sufletele nemuritoare ale lui : Burebista, Decebal, Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş…şi mulţi alţi bărbaţi de seamă ai neamului românesc, care au crezut în desăvârşirea unităţii tuturor românilor. Niciodată, dar niciodată, poporul acesta paşnic, cu frică de Dumnezeu, ospitalier şi harnic, n-a dorit să cucerească alte popoare. Doamne, câţi semeni de-ai românilor au murit nevinovaţi pe câmpurile de bătălie. Multe familii cu copii au fost hăituite şi hăcuite de-a lungul vremii de barbarii fără de Dumnezeu. A fost, este şi va fi loc pentru toţi pâmântenii să trăiască în pace pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. În discursurile lor, marii demnitari ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au spus că în acest spaţiu danubiano-pontic, putem trăi în pace şi armonie cu toate naţiile, indiferent de limba vorbită. La Alba Iulia, atât Vasile Goldiş cât şi Iuliu Maniu, dar şi alţi demnitari au vorbit despre această inteligenţă a convieţuirii paşnice. Întotdeauna oamenii de rând s-au înţeles şi s-au ajutat reciproc, dar unii slujitori ai Răului au strecurat ură, dezbinare între popoarele trăitoare în perimetrul Ardealului.
  Mulţi români de bine din popor, care poartă însemnele steagului românesc în dreptul inimii la diferite spectacole şi reuniuni dedicate Marii Uniri, îşi doresc să se reinstaleze în România pacea, buna înţelegere, armonia şi, mai ales, să fie capacitată inteligenţa românească. Nu trebuie să ne mai pierderm în lupte fratricide sterile, care nu sunt productive pentru Interesul Naţional. Avem o ţară bogată. Avem români adevăraţi, buni şi drepţi, care doresc binele şi dezvoltarea economică a acestei ţări. Avem români în străinătate, care doresc să se unească cu noi. Avem români, care doresc să vină acasă pentru că dorul de ţară este mistuitor, iar pe mulţi români îi urmăresc cuvintele:”Nicăieri în lume nu este ca acasă!”. George Enescu spunea la un moment dat că nu poate să stea în străinătate mai mult de câteva săptămâni, deoarece dorul de acasă este mistuitor şi irezistibil.
  Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri ar trebui să dea de gândit tuturor românilor. Avem o misiune nobilă, atât noi contemporanii, dar şi generaţiile următoare, care am ajuns să sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, să nu lăsăm nicio clipă să mai cadă lacrimi şi sânge nevinovat în scumpa noastră Românie, pe mormintele eroilor noştri, indiferent care sunt ei, care au crezut şi-au luptat cu tărie pentru a-şi apăra „ sărăcia şi nevoile şi neamul…”. Rămân peste vreme, ca un îndemn sfânt, cuvintele nemuritoare ale poetului nostru naţional, Mihai Eminescu: “ Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, /Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?/ Braţele nervoase, arma de tărie, / La trecutu-ţi mare, mare viitor!”. Să nu creadă Niciodată, dar niciodată, slujitorii Răului, că viii şi morţii acestui pământ sfânt vor ceda vreodată, fie şi numai o palmă de pământ românesc. Trăiască România Mare, sunt cuvintele care vor fi rostite de toţi românii de pretutindeni în ziua de 1 Decembrie, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

   

  Dumitru Timerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img