More


  Muzica folk – la Satu Mare este acasă!

  =

  Instituţia devenită meritorie în tot ce se numeşte cultură rămâne “Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale”, realizând, cu foarte mare succes, a II-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional “Octavian Bud”. Filarmonica “Dinu Lipatti” s-a dovedit neîncăpătoare, iar spectatorii, surpriză, au cântat, alături de artişti, timp de patru ore! Aşa ceva în Satu Mare nu s-a întâlnit. O astfel de cinstire a memoriei lui Octavian Bud, emblema folkului sătmărean, s-a ridicat la nivelul cel mai înalt posibil, întrecând orice aşteptări! Felicitări organizatorilor, instituţiei amintite şi mai ales lui Robert Laszlo, un director tânăr, dar cu o experienţă de invidiat!

  S-a amintit de perioada de glorie a lui Octavian Bud, cea a inimosului şi talentatului membru al Cenaclului “Flacăra”, unde a cântat alături de regretatul Emilian Onciu. S-a demonstrat că aici, la Satu Mare, sunt descoperite talente de creaţie şi interpretare a muzicii folk, încât secţiunea de interpretare individuală a scos la iveală talente de excepţie. Marele premiu – Grupul Folk “Florile Ceahlăului” din judeţul Neamţ, iar premiile I-III: Benga Claudiu (Braşov), Iaută Raluca (Neamţ), Codleanu Carina (Braşov), Sorian Alexandra (premiul special). La grupuri : I- Grupul “E. Onciu” (Satu Mare), II – Grupul “Pro Music” (Satu Mare), III- Grupul “Lirics” (Satu Mare). Premiul special – Grupul “Floare de colţ” – Satu Mare.

  În cadrul Galei de Premiere s-a desfăşurat un spectacol de mare ţinută, în faţa sălii, lojelor şi balcoanelor Filarmonicii, arhipline, spectacol cu ovaţii cum această sală n-a mai găzduit! Remarc stilul sobru, dar atât de plăcut al prezentatoarei Raluca Jofi de la NVTV, care a ştiut să simtă “pulsul sălii”, dar şi sala a simţit pulsul inimii sale care a bătut la unison cu a sutelor de spectatori. O felicităm şi… suntem mândri de ea!

  S-au perindat pe scenă, frumos şi cu bun-gust pregătită, cu un joc de lumini ce au scos în evidenţă cele două portrete ale omagiatului Octavian Bud, amintit de fiecare interpret prezent pe scenă!

  Loredana Morar, profesoară la Micula, cea care a interpretat frumoase melodii împreună cu regretatul Tavi Bud, a cules aplauze meritate, îndelungi, ştiind să mulţumească sălii pentru ele!

  Pe scenă a evoluat Grupul “Eu cred” din judeţul Neamţ, alcătuit dintr-un poliţist şi două preotese, cu o vechime de 5 ani, dar atât de cunoscut în toată ţara. Marius Coşerariu, Cristina Marin şi Elena Ropotoaia rămân neuitate de publicul sătmărean, care nu şi-a putut închipui că un poliţist şi două preotese pot realiza un atât de minunat “trio” folk! Îi felicităm din toată inima!

  George Negrea şi Diu Oşan au devenit agreaţii publicului, interpretând melodii noi, dar şi cele cunoscute şi îndrăgite de marele public. Vom mai auzi noi, ţara şi lumea de George Negrea! Ne mândrim cu el şi-i dorim sănătate şi împliniri! Din Maramureş a fost prezent Valentin Moldovan, dar şi destul de mulţi “moroşeni” veniţi să-l susţină! L-a susţinut întreaga sală!

  Emeric Imre şi Jimi El Laco au delectat publicul, demonstrând măiestria unor chitarişti, muzicieni, interpreţi şi compozitori. Au dovedit o popularitate de excepţie. S-a văzut că aceştia au în spate o lungă şi frumoasă colaborare artistică. S-au impus cu cântecul “Nebun de Alb”. În final, Victor Socaciu, care s-a dorit eroul spectacolului prin piesele interpretate aici, la Satu Mare, multe cunoscute şi îndrăgite de un public atât de iniţiat în folk, încât parte din melodii au fost susţinute de multele grupuri de iubitori de folk din sală. A rămas impresionat şi Victor Socaciu, care n-a mai fost pe scena sătmăreană de mulţi ani! Au avut succes melodiile “Caii liberi”, “La un ceai” şi “Mama lor la toţi” Referitor la ultima, amintesc că genericul emisiunii lui Victor Constantinovici “Ora Adevărului”, este chiar un fragment din refrenul melodiei, fragment ce spune atât de convingător ceea ce simte poporul la adresa multor categorii de conducători. Juriul competent, care a decernat premiile, a fost format din oameni competenţi, care au judecat bine, mulţumindu-i pe toţi concurenţii şi mai ales pe noi, cei din sală. Preşedinte: Felician Pop, iar membri: Robert Laszlo, Petrică Mureşan, Carmen Bratosin şi George Negrea.

  Prin tot ce s-a realizat, Satu Mare a devenit emblema folkului naţional, ţinând cont că Mircea Florian, născut la noi este printre pionerii folkului românesc.

  Felicit pe tinerii folkişti interpreţi, pe cei din marele spectacol şi mai ales minunatul public şi pe organizatori!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img