More


  Premiile Festivalului concurs ALINĂ-TE DOR, ALINĂ – ediţia a XXVII-a, de la Cicârlău

  =

  Festivalul concurs naţional de folclor – NICOLAE SABĂU- ALINĂ-TE DOR, ALINĂ, care s-a desfăşurat la Cicârlău, în zilele de 27-28 octombrie, a avut înscrişi 42 de concurenţi din diverse zone folclorice. Acest Festival, care a devenit tradiţional, s-a desfăşurat sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi a fost organizat de: Asociaţia cultural artistic “Alină-te dor, alină”, Consiliul local şi Primăria Cicârlău, Consiliul Judeţean Maramureş, Asociaţia comunelor din România şi Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Maramureş.

  Festivitatea de premiere şi spectacolul de gală, din ziua de 28 octombrie, au debutat cu o procesiune dedicată eroilor şi tuturor cicârlăuanilor, care au participat la înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918. În cadrul acestei procesiuni memorabile a fluturat steagul pe care străbunicii din Cicârlău l-au dus cu ei la Alba Iulia în 1918, pentru a lua parte la Marea Unire. La această procesiune memorabilă, care s-a desfăşurat din faţa bisericii ortodoxe până la scena amenajată în centrul Cicârlăului, au participat: gazdele, credincioşii, oaspeţii, concurenţii, interpreţi de muzică populară, preoţii bisericilor din localitate, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţii unor insituţii băimărene.

  Deschiderea oficială a Galei Premiilor a început cu Imnul de stat al României în timp ce maestrul Nicolae Sabău flutura pe scenă steagul tricolor. După alocuţiunile rostite de oficialităţile locale şi judeţene, care s-au referit la Marea Unire şi la acest Festival concurs de folclor, maestrul Nicolae Sabău le-a invitat în scenă pe Angela Munteanu din Satu Mare şi Adriana Irimieş, care au interpretat două cântece patriotice. Maestrul Nicolae Sabău a vorbit despre sacrificiile cicârlăuanilor din cele două războaie mondiale, despre participarea acestora la înfăptuirea Marii Uniri, iar apoi a interpretat cu emoţie în glas: “Cântec pentru tata“.

  Festivitatea de premiere a fost susţinută de Leontina Dorca – coordonatoarea Ansamblului folcloric CUNUNIŢA din Satu Mare – care a prezentat spectatorilor premianţii Festivalului concurs ALINĂ-TE DOR, ALINĂ – ediţia a XXVII-a: Latiş Bianca – menţiune, localitatea Cufoaia, Maramureş; Filip Mădălina – menţiune, Suciu de sus, Maramureş; Marincaş Paul – premiul special „Crenguţă de rosmarin”- Baia Mare; Pop Irina – premiul special „Crenguţă de rosmarin” – Baia Mare; Alexandra Antal – premiul III, Recea, jud. Sălaj; Topan Diana – premiul III, Baia Mare; Margareta Lavinia Roman – premiul II, Medieşu Aurit, jud. Satu Mare; Simona Neag – premiul II, Libotin, jud. Maramureş; Raluca Covaci – premiul I, sat Şugatag, jud. Maramureş; Păcurar Teodora – premiul I, sat Tarna Mare, jud. Satu Mare. Marele premiu, măgăruşul Alin, a fost câştigat de ADELA PRUNĂ din satul Iadăra, jud. Maramureş. Toţi câştigătorii au primit diplome, iar în funcţie de premiu, unii au primit o găină, un cocoş, porumbei şi un iepuraş. În cadrul spectacolului de gală, toţi premianţii au interpretat câte un cântec dedicat tuturor acelora, care au participat la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului concurs naţional de folclor – NICOLAE SABĂU – ALINĂ-TE DOR, ALINĂ.

  Pentru a afla mai multe despre acest Festival de la Cicârlău, vă invităm să urmăriţi emisiunea VIAŢA LA ŢARĂ, difuzată la NORD VEST TV SATU MARE, duminică, 4 noiembrie, de la ora 13.00, iar în reluare miercuri, 7 noiembrie, de la ora 20.45.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img