More


  Colectarea selectivă a deșeurilor, o prioritate a protecției mediului

  =

  Colectarea separată a deşeurilor reciclabile este o prioritate a protecției mediului luând în considerare cerințele Uniunii Europene conform cărora ținta de reciclare în 2020 trebuie să atingă procentul de 50%.

  În vederea realizării acestui deziderat, un model de bune practici în acest domeniu de interes, a fost implementat în cursul acestui an, în comuna Sălacea din județul Bihor unde, colectarea separtă a deșeurilor pe cinci fracții diferite: hârtie, plastic, metal, ambalaje de sticlă, biodeșeuri reziduale, s-a dovedit a fi cât se poate de eficientă. În decurs de numai 3 luni de la implementarea noului sistem de colectare, incredibil dar, procentul la reciclare a crescut de la 3% la 60 %.

  În urma mediatizării în rândul primăriilor din județul Satu Mare a performanței obținute de comunitatea din Sălacea, un număr mare de primării și-au manifestat dorința de participare la vizita de lucru organizată de APM, la invitația acestei primării .

  Astfel în data de 14.12.2018 sub coordonarea directorului executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, o delegație formată din reprezentanții ai 19 primării: Satu Mare, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Ardud, Botiz, Agriş, Dorolț, Culciu, Odoreu, Lazuri, Batarci, Tarna Mare, Halmeu, Micula, Racşa, Vama, Andrid, Moftin şi Păuleşti, ai APM Satu Mare, ai Consiliului Județean Satu Mare și ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Satu Mare, împreună cu reprezentanții APM Bihor, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Bihor și câteva primării din județul Bihor, s-au familiarizat cu noul sistem de colectare prin participarea efectivă la procesul de preluare a deșeurilor și vizitarea centrului de colectare a deșeurilor reciclabile voluminoase.

  Aceste rezultate spectaculoase obținute într-un timp record se datorează în primul rând, implicării primarului comunei dl.Horvàth Béla, un tânăr aflat la cel de-al doilea mandat de primar, devotat colectării separate a deşeurilor care, cu sprijinul comunității precum şi a operatorului de salubrizare şi a d-lui Pásztai Zóltán administratorul depozitului ecologic Bihor, a realizat un pas important în atingerea țintei la reciclare utilizând o strategie în care comunicarea cu cetățenii comunei a constituit de fapt cheia succesului.

  După o perioadă de 6 luni de implementare, cu un grafic bine stabilit de colectare ”door to door” , s-au valorificat 48,5 tone de deșeuri din totalul de 87 tone colectate.

  Participarea numeroasă la această vizită de lucru, a demonstrat faptul că Unitățile Administrativ Teritoriale din județul nostru, într-un timp cât mai scurt doresc implementarea unei infrastructuri de colectare separată a deşeurilor reciclabile în concordanță cu prevederilor OUG 74/2018.

  Totodată au conștientizat faptul că eficiența oricărui demers în acest domeniu de interes, presupune informarea şi dialogarea cu publicul unde prezența primarului este absolut necesară.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img