More


  Colindătorii Asociației ȚARA OAȘULUI au colindat în bisericile ortodoxe din Tarna Mare, Batarci, dar și persoanele vârstnice de la Centrul rezidențial VIAVALIS din Turț

  =

  hdr

  TARNA MARE
  În pragul Crăciunului, colindătorii Asociației ȚARA OAȘULUI, îmbrăcați în straiele tradiționale oșenești de iarnă, au participat la “ Sfânta Liturghie “ săvârșită de Păcurar Daniel Ioan – preotul bisericii ortodoxe cu hramul “ Soborul Sf. Ioan Botezătorul” din Tarna Mare. După binecuvântatele rugăciuni, colindătorii Asociației, coordonați de președintele Vasile Ciocan și prim-vicepreședintele acesteia Vasile Lucuț, le-au dăruit creștinilor aflați în biserică câteva colinde vechi de peste o sută de ani. Bradul de Crăciun, bucuria de pe fețele credincioșilor și zâmbetele luminate de magia colindelor au creat o atmosferă înălțătoare în biserica din Tarna Mare. Pentru a completa colindele interpretate de colindătorii Asociației, corul bisericii a intonat o colindă specifică comunei Tarna Mare, la care s-au alăturat cu vocile lor, fiecare după puterea lui, oaspeții și credincioșii ortodocşi. După acest concert de colinde, preotul paroh Păcurar Daniel Ioan a mulțumit colindătorilor Asociației și a spus cu emoție în glas: ” Prin intermediul acestor colinde ne-ați strecurat în suflete o mare bucurie. Ne-ați făcut să ne reamintim de cei care au plecat dintre noi, de cei care lucrează în străinătate, dar și de minunata sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească jertfa, să aveți parte de un An nou fericit și, nu uitați, oricând sunteți bineveniți în parohia noastră…”. Vasile Lucuț – prim-vicepreședintele Asociației a spus: ” Aceste colinde au răsunat în biserică la fel ca acum 100 de ani. Crăciunul este o sărbătoare a familiei, a dragostei, pe care îl așteptăm cu multă bucurie. Dorim să reînviem tradițiile oșenești pentru ca portul, datinile și obiceiurile noastre să nu se piardă.Cu această ocazie aș dori să anunț faptul că avem un nou membru al Asociației, de aici din Tarna Mare. Este vorba de Monica Sobius – primarul comunei Tarna Mare, pe care o felicit în numele Asociației. Vă doresc tuturor multă sănătate și bucurii în noul an…”. Vasile Ciocan – președintele Asociației a vorbit despre necesitatea reînvierii tradițiilor oșenești:” Ne-am născut și ne-am format ca oșeni. Este minunat să te reîntorci acasă în locurile pe unde ai copilărit, să asculți colindele noastre strămoșești, să te îmbraci în hainele oșenești și să mergi la biserică în Ajunul Crăciunului. Trebuie să ne reîntoarcem la obiceiurile strămoșești, să le readucem în zilele noastre și să le dăruim generațiilor viitoare de oșeni.Vă doresc să aveți parte de un Crăcin fericit cu multe bucurii și împliniri în familiile dv.”.

  BATARCI
  De la biserica din Tarna Mare, colindătorii Asociației s-au deplasat la biserica ortodoxă din Batarci, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, unde au fost primiți cu bucurie de preotul paroh Pintea Gheorghe și credincioșii ortodocşi. După predica rostită de preotul paroh, colindătorii au interpretat minunatele colinde strămoșești, iar în final a urmat un impresionant moment dedicat Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, dăruit marii sărbători a Crăciunului. Corul bisericii, împreună cu colindătorii și toți creștinii din biserică, au interpretat la unison colindul tradițional, considerat al bătărcenilor, dar și al turțenilor… intitulat: “ Mândră-i Sara de Crăciun ” . Preotul paroh a mulțumit colindătorilor pentru aceste minunate colinde, iar reprezentanții Asociației, Vasile Ciocan și Vasile Lucuț au vorbit despre păstrarea portului oșenesc și a obiceiurilor străbune. În ultimii doi ani, Asociația a reușit să definească la nivel național identitatea oșenilor, care de-a lungul vremii a fost confundată cu a moroșenilor. Îndemnul reprezentanților Asociației în ceea ce privește reînvierea tradițiilor a fost unul mobilizator:” Noi suntem oșeni! Să nu uităm unde ne-am născut și am copilărit…Să nu ne uităm tradițiile, obiceiurile și portul! Împreună putem face mai mult decât putem face singuri !“ .

  COLINDĂTORII ASOCIAȚIEI ȘI VÂRSTNICII DIN TURȚ
  Nici nu vă imaginați câtă bucurie și câte lacrimi s-au scurs pe obrajii persoanelor vârstnice din cadrul Centrului rezidențial VIAVALIS din Turț, în momentul când au ascultat colindul Asociației ȚARA OAȘULUI. Pentru început, colindătorii au colindat în fața Centrului, iar apoi au intrat în incinta acestuia pentru a dărui colindele tradiționale persoanelor în vârstă. Pe coridoarele Centrului rezidențial, bunicii și bunicuțele i-au primit pe colindători cu mare bucurie, dar și cu câte o lacrimă strecurată pe obrajii brăzdați de trecerea vremii. Chiar și unii colindători au lăcrimat în momentul când le-au dăruit gazdelor câte un cadou din partea Asociației și a Marii Familii UNICARM.

  Colindul Asociației ȚARA OAȘULUI s-a încheiat în fața supermarketului UNICARM din Turț, unde colindătorii au imaginat prin cântec dansul tradițional al “Caprei“ și au dăruit colinde angajaților și clienților. În final, colindătorii au gustat din produsele tradiționale oferite de prim-vicepreședintele Vasile Lucuț, iar apoi au gustat din vinul roșu tradițional pentru ca sufletele de creștini să se umple de veselie în așteptarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img