More


  Ioan Ienciu şi o frumoasă carte despre el!

  =

  Cartea “Ioan Ienciu, omagiu la 90 de ani”, semnată de Mihai şi Mihaela Sălceanu, este oglinda unei realităţi, un moment al adevărului împărtăşit ca imbold şi altora. S-ar părea că nu numai documentarea autorilor a fost însemnată, dar şi faptul că au scris cartea exact ca şi cum ar fi fost martori oculari la tot ce s-a întâmplat în viaţa unui om al cetăţii, om căruia putem să-i spunem, fără sfială, adevărat. Lansarea cărţii a făcut posibil să auzim cuvinte de mulţumire la adresa eroului ei, rostite de oameni care l-au cunoscut bine şi mai puţin bine pe Ioan Ienciu, dar care au subliniat trăsăturile atât de umane ale celui care a fost numit mereu “om între oameni”, eu adăugând “şi pentru oameni!”. Cartea a devenit, datorită autorilor, un document al timpului, o filă de istorie cotidiană scrisă cu multă “cinste şi gramatică”, cum îmi place să spun, amintind de o perioadă în care printre oamenii politici erau destul de mulţi oameni cu carte făcută temeinic, aşa cum a fost Ioan Ienciu. Desigur, generaţiile mai noi n-au de unde să-l cunoască, doar citind această carte minunată, pentru care îi mulţumim lui Mihai şi Mihaela Sălceanu. Din carte şi din spusele înregistrate ale eroului şi transmise celor prezenţi la lansare, se vede atât de bine, fără să-ţi dai cu pumnii în piept, “Ca să fii român trebuie să poţi” şi Ioan Ienciu, nu o dată, cu pioşenie a sprijinit cultura, sportul, civilizaţia, făcând-o de acolo, din posturile pe care le-a ocupat, culminând cu cea de preşedinte al judeţului, cum s-ar numi azi!

  O carte care intră în retorica de zi cu zi a autorilor, dorindu-se un rechizitoriu la ceea ce ne aşteaptă dacă nu veghem ca mintea, braţul şi cugetul să ne fie treze! Autorii au pus în lumină ardoarea cu care a condus Ioan Ienciu o bună bucată de vreme judeţul, fiind această persoană mereu în conştiinţa noastră, un formator de oameni capabili să cunoască arta conducerii!

  Din materialul cărţii se vede clar înzestrarea cu cel mai de preţ dar, acela de a purta, cu nespusă iubire, spiritul credinţei strămoşeşti, sădind în sufletul nostru, al cititorilor, acea încredere şi mândrie în rădăcinile ancestrale ale neamului românesc, trăiri de care avem atâta nevoie acum, într-o societate în care domină răutatea, invidia, ura şi duşmănia! Ca truditor al Cuvântului, îmi permit să spun că semnatarii materialelor din carte sunt responsabili şi demni de toată lauda: Ioan Corneanu, Vasile Moiş, Mihai Macioca, Niculina Becea, Lenuţa Govor, Silvia Ceuca, Augustin Tomuţ, Mihai Ciorba, Maria Coz-lean, Mariana Luţaş, Mihai Sas. N-aş fi corect dacă n-aş aminti cuvântul atât de cuprinzător şi cald, ce deschide volumul, cuvânt pornit din adâncul sufletului, semnat de fiica eroului cărţii, dna. dr. Luminiţa Ardelean. O felicit pentru iniţiativa şi strădania de a organiza, în jurul cărţii, o omagiere la împlinirea a 90 de ani de viaţă a unui tată atât de meritoriu. A fost o lecţie de respect pe care trebuie să-l purtăm celor care ne-au dat viaţă, iar în cazul de faţă, de respect pentru un om care a vegheat destinele oamenilor din judeţ într-o perioadă dată. Şi… iată, a fost o lansare atât de reuşită, că merită s-o amintim în presă, aşa… să nu se uite! Autorii cărţii au gândit frumos la realizarea unei părţi din carte, prin anexe (fotografii din arhiva familiei şi evenimente oficiale), care ocupă peste 100 de pagini – oglindă vie a multor lucruri ce nu pot fi date uitării, legate de obiective importante realizate în oraş şi judeţ. Sunt proiecte finalizate de care beneficiem cu toţii de ele, fiind obiective de mare importanţă: Micro 16 (1971), amplasarea statuii lui V. Lucaciu, barajul de la Călineşti (1973), Piaţa “Someş”, Podul Golescu etc. Acest om, în vremurile când se făcea carte serioasă, şi-a luat doctoratul cu o teză despre dezvoltarea Ţării Oaşului, cu care ne mândrim! Câte lucruri ar putea scoate în evidenţă directorul Statisticii, dl. Nichita!

  Oricum, Ioan Ienciu este asemenea acelor zburători ce-şi poartă îngereştile aripi sub cămaşă. În tot ce a făcut se simte o discreţie a sentimentului de responsabilitate majoră! Este un om cu totul aparte, cu o mândrie pe care nu şi-o aclamă ca stare, având ca har smerenia, o discreţie şi atâta bun simţ! Ştiu să redau stările acestui “domn” între mulţi tovarăşi! (Mai existau astfel de oameni, amintindu-l pe Octavian Luţaş sau pe Silvia Ceuca).

  Lesne de remarcat, acum la 90 de ani, că Ioan Ienciu nu trăieşte sentimentul de singurătate, dovadă fiind evenimentul despre care scriu, eveniment datorat iubirii fiicei, care ne-a adunat pe toţi cei care l-am îndrăgit şi preţuit, aducându-i un cuvânt de sinceră admiraţie şi cu dorinţa de a-i ura, din adâncul inimilor noastre, sănătate, bucurii şi mulţi ani! Această implacabilă trecere a timpului, Ioan Ienciu trebuie s-o simtă ca o insinuare a unui ciclu rotund, de neoprit, care merge înainte, cu mult optimism. Aceasta l-a călăuzit toată viaţa, cu urcuşurile şi coborâşurile ei! Alături de Ioan Ienciu, noi, cei apropiaţi lui, ne plecăm genunchii în semn de smerenie pentru că ţinem la acest pământ numit România, la locul naşterii noastre, la ceea ce ne uneşte! Pentru tot ce s-a întâmplat prin apariţia acestei minunate cărţi, îmi plec fruntea, cu pioşenie şi admiraţie, în faţa lui Ioan Ienciu, a autorilor cărţii şi a fiicei Luminiţa! În prag de sărbători şi de Noul An, vă doresc fericire – peste plan!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img