More


  Respectul pentru lideri… se află în mare criză

  =

  E foarte greu să ajungi lider într-un domeniu existent în democrația românească. Mijloacele necesare pentru a căpăta acest statut sunt condiționate în mare parte de starea financiară a individului sau a grupului din care face parte și pregătirea profesională. După obținerea calității de lider începe calvarul unei lupte imprevizibile necesară pentru construirea propriei imagini, dar mai ales pentru menținerea acesteia, “pe linia de plutire“, în urma diverselor atacuri ale cârcotașilor. Noul lider trebuie să fie “curat ca lacrima” și nu “curat murdar”. Se spune că o veste bună despre un lider este transmisă de două-trei persoane din 10, în timp ce o veste negativă este perpetuată cu repeziciune de alte 7 persoane. Există, așa, un fel de bucurie răutăcioasă, care-i cuprinde în brațele ei, malefice sau pline de interese, pe unii cârcotași, atunci când constată că i s-a întâmplat ceva rău unui lider. Nu mai contează dacă acesta a vehiculat idei construtive, în domeniul lui de activitate, care au adus prosperitate sau o schimbare în bine pentru colegii lui. „Parcă sunt șterse cu buretele” toate calitățile liderilor. Pe primul loc apare o greșeală nevinovată de comportament, un dezacord gramatical, o expresie pronunțată greșit în vorbirea liberă sau alte mici scăpări ale liderului, care se află adeseori în „ centrul atenției ” publice. Acesta se află în permanență sub lupa nemiloasă a unor vânători de greșeli, întreprinsă de Doamna Concurență (proastă, deșteaptă, cum o fi…), „care nu doarme, nu tace și nu iartă”! Culmea e că, de multe ori, informațiile negative, care ajung la urechea unor oameni, nu mai sunt verificate și sunt luate de bune… Din nefericire, pentru a contrabalansa micile greșeli, transformate de cârcotași în “monștri”, nu mai vorbește nimeni de performanțele profesionale obținute de lideri și de impactul acestora în plan economic, politic sau social.

  Una din marile greșeli ale gândirii democratice este aceea legată de Declarațiile de avere. Parcă mai suntem încă în epoca dinainte de 1989, când toată agoniseala cetățeanului era verificată și contabilizată. Se știe că declarațiile de avere sunt publice. Ei bine, acestea sunt consultate de diverse persoane, iar în urma descoperirii veniturilor unor lideri, și nu numai, se nasc tot felul de invidii, speculații, comentarii răutăcioase, subestimări… îndreptate împotriva beneficiarilor de drept. Cine o fi avut ideea asta cu declarațiile de avere, care sunt publicate pe toate site-urile, lipsite de confidențialitate, în economia de piață ? De ce sunt necesare aceste declarații de avere ? În cazul în care un lider este suspectat de anumite ilegalități, acesta poate fi cercetat printr-o anchetă de scurtă durată, iar de la Finanțe cei interesați pot obține informațiile necesare. Aceste declarații de avere au creat disensiuni și în mediul de afaceri românesc, din cauza discrepanței salariale. Liderii politici din Parlamentul României, aleși de popor, au fost supuși de nenumărate ori judecății cârcotașilor, care s-au legat în principal de veniturile lunare ale acestora, cu suplimentele aferente cazării și deplasării în teritoriu. Din nefericire, nu liderii sunt de vină pentru că aceasta este partea aferentă legislației din România.

  E greu, e foarte greu să ai statutul de lider în România. Trebuie să fii „cu ochii-n patru” când ieși pe tărâmul public al Democrației românești. Dacă ești întrebat la unele conferințe de presă, de una , de alta, tu, ca lider, trebuie să te transformi într-un fel de calculator uman pentru ca să poți răspunde la diverse întrebări și din domeniul statisticii economice. Dacă nu le cunoști riști să intri de-a valma “în gura lupului” cârcotaș. În spatele “ușilor” există fețele necunoscute ale celor care coordonează “colimatoarele” de tip stalinist atât de necesare pentru hărțuiala eficientă a liderilor. La micul dejun, ei servesc câteva “cotlete” de subestimare dictatorială, se răsfață cu un desert de bârfe, garnisit cu bobițe dulci de Egoism și Invidie, iar, în final, gustă cu nesaț din ceaiul fermăcătoarei Paranoia. După acest festin,” magnificele creaturi” umblă libere prin lumea Democrației, ș-apoi te miri că sunt atâția pacienți la cabinetele de psihologie, atâtea divorțuri, atâția români care pleacă în străinătate, atâția români inteligenți, care nu intră în politică și stau “închiși” în pătrățica lor….?

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img