More


  RETROSPECTIVĂ. Investiții de amploare realizate sau demarate la Satu Mare. Care sunt acestea

  =

  Fără teama de a greși, se poate spune că 2018 a fost un an bun pentru sătmăren. Pe parcursul anului care tocmai s-a încheiat au fost demarate sau finalizate o serie de investiții de mare amploare. Finalizarea Centurii Careiului, a mall-ului NEPI, sunt proiectele cele mai mari finalizate, în timp ce demararea lucrărilor la Șoseaua de Centură sau la al treilea pod peste Someș sunt marile investiții demarate. Cu excepția mega-mall-ului, investițiile au fost finanțate de Guvernul Românbiei unde, de-a lungul acestui an, județul Satu Mare a avut doi reprezentanți: Ioana Bran, la Tineret și Sport, respectiv Gabriel Leș, la Apărare.

  Cel mai mare mall din regiune

  Luând în ordine cronologică, prima mare investiție demarată în acest an a fost una privată. Și facem aici referire la Satu Mare Shopping City, sau mall-ul NEPI, cum mai este cunoscut, a cărei construcție a demarat la finele lunii martie.

  Demn de remarcat este și faptul că deși vorbim despre o investiție de peste 40 milioane euro, pe o suprafață închiriabilă de 29.000 de metri pătrați, dispusă pe două niveluri, construcția acestui obiectiv a mers foarte repede, astfel că pe data de 5 decembrie a fost inaugurat.

  Este practic, cel mai mare mall din regiune cu peste 90 de magazine a unor mari branduri sau restaurante în zona de food-court.

   

  Peste o sută de vieți salvate la Satu Mare. Inimile continuă să bată

  Peste o sută de vieți au fost salvate din august până în prezent, perioadă în care a fost repus în funcțiune angiograful din cadrul Spitalului Județean Satu Mare. Acum, pe lângă faptul că au fost achiziționate consumabilele pentru următorii trei ani, Satu Mare dispune și de doi medici specialiști.

   

  Moment festiv

  Anunțul că angiograful din incinta secției Cardiologie a Spitalului Județean Satu Mare a fost repus în funcțiune a fost făcut sâmbătă, în cadrul unui eveniment festiv la care au fost prezent profesor doctor Radu Deac, de la Academia de Științe Medicale din România, unul dintre coordonatorii proiectului “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”, proiect prin care a fost posibilă amplasarea unui angiograf în cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

  Alături de profesorul Radu Deac, au mai fost prezenți și responsabili proiectului de cercetare Satu Mare, respectiv dr. Duțu Bogdan, împreună cu dr. Paziuc Alexandru, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, managerul Spitalului Județean, Adrian Marc, directorul medical, Paula Mare, precum și personalul medical al secției Cardiologie al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

  Norocul Spitalului Județean a venit de la Supur

  Angiograful a ajuns la Satu Mare în anul 2015, pe vremea când vicepreședinte la Consiliul Județean era Mircea Govor. Angiograful a ajuns la Satu Mare cu ajutorul prof. dr. Radu Deac, care are rădfăcini sătmărene. Bunicul acestuia a fost preot în Supuru de Sus.

  De altfel, Radu Deac este cetățean de onoare al comunei Supur.

   

  Conducerile de atunci atât ale Consiliului Județean, cât și a Spitalului Județean, arătau cât de importantă a fost achiziția având în vedere faptul că sătmărenii trebuiau să meargă pentru astfel de operații până la Cluj.

  Investiția a fost necesară și pentru că Satu Mare este județul cu cei mai mulți bolnavi cardiaci din țară.

  În primul an au fost făcute 148 de operații cu angiograful de la Satu Mare. Acestea au fost făcute de către o echipă de medici condusă de Bogdan Duțu.

   

  O nouă fabrică în județ

  O altă investiție privată, dar la care și-a adus substanțial aportul și Guvernul României a fost fabrica Alu Menziken de la Medieșu Aurit. Lucrările au fost demarate la începutul anului 2018, iar fabrica a fost inaugurată în data de 13 noiembrie.

  Investiția de la Medieșu se întinde pe o suprafață de 13 hectare și a costat nu mai puțin de 55 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro au venit din partea statului român, sub formă de subvenție. Impresionanta construcție dispune în acest moment de două hale de producție și 115 angajați, iar până la finalul anului viitor numărul angajaților va crește până la 250.

  Centura Careiului, dată în folosință

  O altă mare realizare a județului Satu Mare în 2018 a fost darea în folosință a Centurii de Ocolire a municipiului Carei. Acest lucru s-a întâmplat în data de 20 decembrie, fiind cel mai frumos cadou pe care-l puteau primii careienii de Crăciun.

  Primarul Careiului, Eugen Kovacs, s-a declarat bucuros de finalizarea investiției, care va scoate traficul greu din centrul municipiului. De asemenea, directorul ARL, Dan Mihancea, a arătat că lucrările la Centura Careiului s-au desfășurat, la partea pe care a lucrat această firmă, fără nicio problemă. Totodată, managerul Nord Vest TV și Gazeta de Nord Vest, Mircea Govor, colaborator al firmei ARL Cluj, și-a exprimat bucuria față de realizarea acestei investiții, adăugând faptul că este o investiție a Guvernului României.

  Lucrările la centura municipiului Carei au fost începute cu în vara anului 2012. Valoarea totală a lucrărilor, conform CNADR, era de 72.976.189,00 lei, din care 62.029.761,00 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (85% din valoarea totală eligibilă). În luna decembrie a anului trecut, CNAIR a scos la licitație lucrările de finalizare a variantei de ocolire a municipiului Carei. Câștigătoarea licitației a fost desemnată firma Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA, deținută de concernul austriac Strabag, care a finalizat la timp lucrarea.

  Centura Sătmarului, gata în 2020

  O altă mare investiție demarată în județ în cursul anului trecut este Centura de ocolire a municipiului Satu Mare. Lucrările efective au fost demarate la mijlocul lunii septembrie.

  Practic, lucrările la Centura Sătmarului au fost demarate pe două fronturi cu două echipe. Una dintre acestea lucrează de la Drumul Careiului înspre Someș, iar cea de a doua de la bulevardul Unirii (drumul spre Petea) înspre Someș. În prima fază va fi construit podul peste Someș inclus în această Centură de ocolire. Acesta urmează a fi ridicat în zona Hotelului Dana I. Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime de 19,540 km. Traseul variantei de ocolire se desprinde din DN 19A (km 41+900), acesta fiind km 0+000 al proiectului.

  Prezent în mai multe rânduri la Satu Mare, directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, a dat asigurări că Centura municipiului Satu Mare se va finaliza, cu siguranță, undeva înainte de mijlocul anului 2020, pentru că este o lucrare de amploare. ”Nu mai există probleme de absolut nicio natură, nu mai există probleme de expropieri, Guvernul a dat bani pentru toate exproprierile, nu există probleme cu utilitățile. Constructorul nu trebuie să facă altceva decât să muncească”, spunea Narcis Neaga.

  Al treilea pod peste Someș

  Îmbucurător este faptul că, tot în anul 2018, au fost făcuți pași importanți în ceea ce privește construirea celui de-al treilea pod peste Someș. Valoarea totală estimată a contractului de lucrări este de 94.003.927 lei fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată prin Programul Național de Devoltare Locală şi din bugetul local al municipiului.

  Termenul de execuţie al contractului este de 30 luni, începând de la data menţionată în ordinul de începere a lucrărilor.

  Primarul Kereskenyi Gabor arăta că, după patru luni de verificare a documentaţiei de atribuire de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, municipiul Satu Mare a primit acceptul în vederea iniţierii procedurii de atribuire pentru investiţia “Pod peste râul Someș – amplasament str. Ștrandului’’. Astfel, marți, 27.11.2018 s-a lansat licitaţia deschisă pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiţie “ Pod peste râul Someș – amplasament str. Ștrandului”.

  Proiectul a fost publicat marți, 27 noiembrie, pe platforma de achiziții publice, iar până în 23 ianuarie 2019, ora 15.00, se pot depune oferte și se pot cere clarificări.

  Realizări pe plan politic

  Din fericire, județul Satu Mare nu a avut doar realizari în ceea ce privește investițiile, ci și pe plan politic. Nici nu a început bine anul 2018, că județul Satu Mare a dat primul ministru femeie din județ. Este vorba despre Ioana Bran, care a fost nimită și acceptată ministru al Tineretului și Sportului în data de 26 ianuarie.

  Demn de remarcat este și faptul că până în ianuarie 2018, un alt sătmărean, Gabriel Leș, ocupase funcția de ministru al Apărării. Gabriel Leș a fost renumit în funcție în data de 20 noiembrie, în cadrul Guvernului Dăncilă II.

   

   

  Satu Mare are si doi secretari de stat numiti in 2018. Primul este Radu Roca care a fost desemnat vice-presedintele Agentiei Naţionale pentru Protectia Mediului. Acesta a fost numit in luna martie si tot in luna martie in cadrul Ministerului Finantelor a fost numit secretar de stat satmareanul Florin Iura.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img