More


  Se vor schimba cărțile de identitate

  =

  Se vor schimba cărțile de identitate, în baza unei decizii a unui acord între Parlamentul European și reprezentanții președinției române a Consiliului.

  În temeiul noilor norme propuse, cărțile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit, să includă o zonă de citire optică și să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale).
  Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact. Cărțile de identitate vor indica codul de țară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.
  Cărțile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărți de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.
  Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care să adapteze legislația națională la cerințele europene.
  În noile cărți de identitate ale cetățenilor români vor fi introduse elemente de siguranță în plus față de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara țării, dar și pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituții publice.
  Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.(Sursa: dcnews.ro)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img