More  Aurelia Fedorca, către PNL Satu Mare: De ce nu le spuneți sătmărenilor că vreți să le tăiați salariul minim?

  În urma dezbaterilor din ultimele zile privind salariul minim pe economie, PSD a prezentat dovada edificatoare care confirmă că PNL a fost tot timpul un adversar declarat al creșterii salariului minim pe economie, considerând că o astfel de măsură este „anti-economică” și „anti-socială”.

  Astfel, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului în data de 8 decembrie 2014, mai mulți economiști ai PNL și USR solicitau să nu se majoreze salariul minim pe economie pentru că o astfel de măsură ar fi „distructivă pentru economie”. Printre semnatarii scrisorii se numără Cristian Păun și Bogdan Glăvan, consilierii pe probleme economice ai președintelui PNL, dar și Florian Cîțu, principala voce a PNL în domeniul economic. De asemenea, scrisoarea este semnată de consilierul președintelui Iohannis, pe domeniul economic și social, Cosmin Marinescu, precum și de Claudiu Nasui de la USR.

  Unul dintre argumentele invocate în scrisoare a fost că majorarea salariului minim pe economie nu are un corespondent în productivitate, insinuându-se că milioanele de români care au acest nivel salarial nu ar merita de fapt banii pe care îi primesc de la angajatori.

  Din acest motiv, în viziunea semnatarilor scrisorii „creșterea salariului minim este în mod fundamental o măsură anti-socială”, iar în opinia lor Guvernul ar trebui să „abandoneze” imediat politica de majorări în acest domeniu. Acest lucru demonstrează că intențiile reale ale PNL în cazul venirii la guvernare sunt cel puțin de a stopa majorările salariului minim prevăzute în programul de guvernare pentru următorii ani și eventual scăderea acestuia, cum au mai făcut și în trecut.

  Economiștii PNL și USR nu păreau însă deloc interesați de faptul că, tocmai din cauza salariilor foarte mici, productivitatea în România era atunci foarte scăzută, iar milioane de români plecau la muncă în străinătate. Astăzi, după creșterile succesive ale salariului minim stabilite de PSD și după politicile de majorări pentru salariații din domeniul construcțiilor, numărul tinerilor care pleacă din țară s-a diminuat semnificativ, iar România a devenit țara cu cel mai ridicat nivel al productivității din Uniunea Europeană.

  Aceste realități demonstrează că viziunea economică a PNL de reducere sau chiar desființare a salariului minim este fundamental greșită și că politica PSD de majorare a salariilor și pensiilor trebuie continuată, indiferent de ata-curile și blocajele opoziției și ale președintelui Iohannis.

  În acest context, președintele Organizației Județene PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, solicită conducerii PNL Satu Mare să își exprime o poziție publică referitoare la intențiile exprimate de conducerea centrală a PNL de a tăia sau de a desființa salariul minim pe economie.

  ”În județul Satu Mare sunt zeci de mii de angajați plătiți cu salariul minim pe economie, care au beneficiat de creșteri succesive în ultimii doi ani ai guvernării PSD, de la 925 lei salariu net în 2016, la 1.263 lei în prezent. Liberalii afirmă că această măsură economică e distructivă pentru economie și cer Guvernului să abandoneze măsura creșterii salariului minim. Este important ca sătmărenii să știe dacă PNL susține această viziune economică. Noi considerăm că sătmărenii trebuie să simtă în buzunarul lor beneficiile aderării României la Uniunea Europeană și să se bucure de aceleași salarii și pensii ca cele din Uniunea Europeană”, a declarat președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE