More


  Cum votăm? Ce trebuie să știe sătmărenii despre alegerile pentru Parlamentul European de duminică

  - Advertisement -

  Duminică, 26 mai 2019, este ziua în care românii își aleg reprezentanții în viitorul Parlament European. România are alocat un număr de 33 de locuri în PE. Cei care vor ocupa aceste locuri sunt aleși în sistem proporțional, pe liste închise. Tot în data de 26 mai, românii pot participa la referendumul pentru justiție.

  Secțiile de vot se deschid duminică, pe 26 mai, la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Votează și cetățenii români din străinătate.

  În ziua alegerilor europarlamentare 2019, românii vor avea în față trei buletine de vot diferite, pe care le vor introduce în trei urne diferite: Pe primul buletin de vot ne vom putea exprima votul în cadrul alegerilor europarlamentare 2019. Pe celelalte două buletine de vot vor fi printare cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru justiție organizat la inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis.

  Buletinul de vot pentru europarlamentarele din 2019 are în total opt pagini. Pe prima pagina (copertă) se menționează faptul că buletinul de vot servește alegerii membrilor României în Parlamentul European. Pe cea de-a doua pagină a buletinului de vot găsim o legendă. Aflăm de aici că putem alege dintre 13 formațiuni politice (partide sau alianțe) și trei candidați independenți – în total 16 opțiuni. Pe următoarele patru pagini veți găsi chemare cu însemnele partidelor și alianțelor, în care sunt trecute numele tuturor candidaților aflați pe liste. Ultimele trei chenare sunt destinate candidaților independenți.

  Când sătmărenii se vor prezenta la urne vor prezenta buletinul de identitate și vor spune pentru ce tip de scritin doresc să voteze. Pot opt atât pentru unu singur tip de scrutin, adică doar pentru europarlamentare, cât și pentru ambele scrutinuri. Nu este obligatoriu ca alegătorul să participe la ambele scrutine.

  În incinta cabinei de vot, alegătorul va pune ștampila votat doar pe o singură listă de candidați sau un singur candidat independent. Dacă ștampila este pusă pe mai multe căsuțe buletinul de vot va fi anulat. Pot vota, la orice secție, orice cetățean român a cărui drept de vot nu a fost suspendat sau anulat printr-o sentință judecătorească.

  Bine de știut: cei care nu se pot deplasa, pot cere urna mobilă acasă. Cererea scrisă trebuie făcută cel târziu cu o zi înainte de alegeri și trebuie însoțită de acte care să dovedească faptul că nu vă puteți deplasa.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img