More


  Gabriel Leş: Situaţia Cimitirului de la Valea Uzului trebuie rezolvată prin dialog, la nivel diplomatic

  =

  Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat joi că situaţia Cimitirului de la Valea Uzului trebuie rezolvată prin dialog, la nivel diplomatic, el opinând că în câteva săptămâni ar trebui să existe o soluţie în acest caz.

  MApN a informat că o întâlnire de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare a avut loc miercuri la Bucureşti şi a vizat analizarea aspectelor de interes comun cu privire la morminte şi opere comemorative de război.

  “Aceste discuţii au început în acest moment pe Valea Uzului şi le vom duce cât de repede se poate. Este o chestiune care trebuie rezolvată prin dialog, la nivel diplomatic. Odată începute aceste discuţii, părerea mea este că e o chestiune de câteva săptămâni să vedem care va fi soluţia găsită şi dacă până la urmă o să ajungem la ceea ce am propus noi în acest moment – preluarea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a acestui cimitir – sau nu. (…) Nu pot lansa un termen până la care vom termina documentele pentru a face preluarea aceasta”, a precizat joi, pentru AGERPRES, Gabriel Leş.

  Potrivit acestuia, urmează ca echipele de experţi să se deplaseze la Valea Uzului.

  “A fost o întâlnire la nivel de secretari de stat în această săptămână. (…) Am fost informat de secretarul de stat (Nicolae Nasta – n.r.) că dialogul a decurs în condiţii normale şi urmează mai departe la nivel de experţi să vedem exact care vor fi soluţiile pe care le vom găsi, vor fi inclusiv deplasări la faţa locului cu echipele”, a precizat ministrul Apărării.

  Conform MApN, pe agenda întâlnirii de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare s-a aflat şi problema Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, necropolă de război cu caracter multinaţional.

  “Părţile au subliniat importanţa unei comunicări deschise şi pragmatice, fără accente emoţionale, în consonanţă cu valorile europene şi euroatlantice şi cu Parteneriatul strategic dintre România şi Ungaria, care poate duce la rezolvarea situaţiilor de orice natură şi poate aplana eventualele neînţelegeri. În acest sens, s-a convenit deplasarea, la o dată stabilită de comun acord, a unei comisii alcătuite din reprezentanţii tuturor statelor care au morţi de război înhumaţi în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului pentru realizarea unei cercetări pe întreaga suprafaţă a necropolei de război, plecând de la datele evidenţiate de documentele de arhivă deţinute de părţile implicate”, a arătat MApN într-un comunicat de presă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img