More


  Puterea atitudinilor

  =

  Florin Roșoga – unul dintre cei mai cunoscuți experți în dezvoltare personală din România – a scris despre curajul de a avea o atitudine constructivă în fața unor probleme ale vieții: ”Nimeni nu va sta la nesfârșit să îți plângă de milă, ridică-te în picioare și răspunde problemelor punându-le la punct. Nu vei mai obține mila celorlalți, vei obține respectul lor. Și – mai important – vei obține respectul tău însuți.”

  Dintre atâtea bogăţii naţionale pe care le-am avut, în zilele noastre ne-au mai rămas atitudinile. Dreptul de a ne expune punctul de vedere, într-o problemă sau alta, ne permite să ne refulăm, să ne descongestionăm nervii, mai ales în cazul în care constatăm anumite deficienţe existente în societatea în care trăim. Atitudinile sunt şi un fel de terapie psihologică, pentru că ne permit, în anumite momente, să spunem „ce avem pe suflet”, să ne revoltăm sau să oferim soluţii gratuite pentru rezolvarea unei probleme din viaţa noastră.

  Nu toate atitudinile noastre sunt de „bun augur” deoarece ele nu reuşesc să surprindă prea bine anumite fenomene, tendinţe sau hotărâri legislative. Pentru a lua atitudini pertinente, în spatele acestora trebuie să existe multe cunoştinţe de specialitate, care în permanenţă trebuie să fie reactualizate cu altele noi, bine documentate. Altfel, atitudinile noastre pot cădea în dizgraţia înţelepciunii populare: „Toată lumea se pricepe la fotbal şi agricultură!”.

  „Limbile se dezleagă” la câte-o petrecere, la o agapă sau la o partidă de cărţi, după ce „prietenii” consumă câte-un pahar de tărie. Ca o cascadă curg atitudinile în mediul petrecăreţilor. Fiecare este mai deştept decât celălalt. Punctele de vedere divergente se bat „ca berbecii cap în cap”. Mai intervine câte-un „moderator” onorific, care reuşeşte să tempereze spiritele încinse de culorile curcubeului politic.

  Nu întotdeauna sunt agreate atitudinile false, care răsar din gură „ca şi ciupercile după ploaie”. Liderii de opinie din popor, care nu sunt chiar atât de bine pregătiţi, pot să răspândească o percepţie falsă în comunităţile din mediul urban sau rural. În mediile respective nu există persoane curajoase, care să riposteze în faţa atitudinilor false sau contrafăcute. Vorbele se răspândesc prin comunităţile respective, iar unii le repetă ca nişte „papagali” fără să fie: procesate, analizate şi comparate; pentru a se constata dacă acestea sunt false sau adevărate. Eticheta dată acestor localnici inconştienţi este: „Cap ai, minte ce-ţi mai trebuie!”.

  Mai avem de-a face, în viaţa noastră de zi cu zi, cu atitudinile răutăcioase. Acestea sunt aruncate asupra unor oameni nevinovaţi, care „n-au nici în clin, nici în mânecă” cu emiţătorii de atitudini răutăcioase. E greu să ripostezi, pentru că reacţiile năbădăioşilor „revoluţionari” sunt imprevizibile. Atitudinile constructive sunt confundate cu atitudinile răutăcioase, mai ales dacă acestea nu sunt transmise într-un limbaj comun, cu multe exemple, „să-nţăleagă tăt omu’” de pretutindeni. Renumitul „antrenor” de dezvoltare personală, Jeff Keller, spunea la un moment dat: ”Atitudinea este suma tuturor alegerilor pe care le faci în fiecare zi”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img