CCR discută pe 18 iulie proiectul PNL şi USR şi al PSD-ALDE privind revizuirea Constituţiei

Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate pe 18 iulie proiectul de lege al PNL şi USR care vizează revizuirea Constituţiei, precum şi iniţiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale.

Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, „înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea”.

PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.
Proiectul are în vedere interzicerea dreptului de a fi aleşi în „organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României” pentru cetăţenii „condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Modificările vizează şi funcţia de eurodeputat: „Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Pe 2 iulie, coaliţia PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaţilor, proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.
Proiectul de lege a fost semnat, în numele iniţiatorilor de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

PSD şi ALDE propun revizuirea Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate la închisoare să nu mai poată deţine funcţii publice. „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, prevede completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.

O altă modificare vizează interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie. În forma în vigoare, articolul 94, litera d făcea referire doar la atribuţia preşedintelui de a acorda graţiere individuală. Potrivit actului normativ propus de PSD-ALDE, Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă care privesc organizarea judiciară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Rotaract Charity Cocktail Party – ediția a II-a. Strângere de fonduri pentru Secția de Urologie a Spitalului Județean!

Rotaract Club Satu Mare, cu sprijinul Rotary și Interact Club Satu Mare, invită sătmărenii să facă încă o faptă bună, luând parte în număr...

Proiecție de filme la Centrul Cultural Carei

Miercuri și joi, 6 și 7 noiembrie 2019, au avut loc proiecții ale filmelor „Hotel Transylvania 3" pentru copii și „Apusul" pentru adulți în...

O nouă delegație de eminescieni la sesiunea de toamnă a Parlamentului European al Tinerilor

O nouă delegație a Colegiului Național Mihai Eminescu, în perioada 1-3 noiembrie  2019, a participat la Sesiunea Regională de Selecție Toamnă Transilvania 2019 a...

FOTOGALERIE. Echipa PSD în campanie la Supur. Oamenii vor vota un președinte muncitor și implicat

Echipa PSD, condusă de președintele executiv Mircea Govor, s-a întâlnit azi cu cetățenii din Supur, la piața din localitate și în cadrul acțiunii ”door...

HAIDUCUL de pe șosele Sătmarului. MORT de BEAT și FĂRĂ PEMIS la volan

Fără permis de conducere și sub influența băuturilor alcoolice a fost depistat de către polițiștii rutieri, un bărbat, de 44 de ani,  la volanul...