Industria textilă şi moda la Carei

Sâmbătă, 13 iulie 2019, de la ora 19.00, la Castelul Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției „Industria textilă și moda la Carei”, realizată de designerul vestimentar Cosmin Mureșan, „Création de mode”, cu sprijinul designerului Sebastian David, Muzeului Județean Satu Mare, secția Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.


În cadrul evenimentului au luat cuvântul dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare, doamna Rodica Maxi, consilier județean, respectiv designerul vestimentar Cosmin Mureșan, care a prezentat detalii atât despre creațiile prezente în expoziție, cât și despre prezentarea de modă care a avut loc imediat după vernisaj.

Cosmin Mureșan a mulțumit întregii echipe care l-a ajutat și mai ales modelelor care au prezentat ineditele ținute, modele care nu sunt persoane care activează în acest domeniu, însă moda reprezintă pentru acestea o pasiune.

Expoziţia atrage atenția asupra industriei textile din județul Satu Mare. Este un domeniu de activitate de veche tradiție, care prin numărul de angajați și valoarea producției pe care le-a angrenat de-a lungul vremurilor poate fi apreciată ca un element esențial al identității economice a regiunii și poate fi considerată un element valoros al identității sătmărenilor.

Vernisajul de sâmbătă a mai cuprins şi o prezentare de modă, concepută special pentru a spori percepția legăturilor dintre creațiile vestimentare și comunitate, exponatele fiind realizate ținându-se cont de elemente simbolice ale clădirilor emblematice din Carei.

Industria textilă sătmăreană reprezintă un domeniu cu care se pot mândri generațiile care au lucrat zi de zi într-o ramură competitivă, un domeniu ce poate să se constituie ca un reper în căutările identitare ale noii generații. Fabricile Mondiala, Dantex sau Ardeleana, dar şi filaturile, atelierele de pictură textilă sau croitoria din Carei au fost branduri recunoscute ale industriei textile românești.
Expoziţia se doreşte a fi una inedită și originală, prin angrenarea unor repere creative din comunitate, reprezentate de designeri vestimentari din societățile comerciale sau designeri independenți, pe lângă o scară cronologică care prezintă ţinute inspirate din moda careiană din decadele cuprinse între 1900 şi 2000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Beltiugul la marea sărbătoare! -101 ani de la Marea Unire-

Împreună cu locuitorii comunei Beltiug, duminică, 1 Decembrie, am stat în faţa unui eveniment important al ţării, al României şi al fiecăruia - simţitor...

PRIMAVERA Satu Mare, locul 2 la turneul zonal de la Bistrița

Campioana județului Satu Mare la grupa de vârstă 2011, echipa Primavera, a participat săptămâna trecută la turneul zonal al Interligii-Memorial Gheorghe Ene. Elevii antrenorului Cristian...

Echipa de karting din Carei, premiată la Gala Campionilor

După un an plin de evenimente cu multe greutati dar si cu multe satisfactii obtinute pe pista, echipajul de la Clubul Copiilor Carei si...

Sorin Grigoraș (Olimpia) și Raul Zbona (Carei), golgheterii Ligii a 4-a

Odată cu ”disputarea” în week-end a ultimei restanțe dintre CSM Satu Mare și AS Ghenci s-a tras cortina peste sezonul de toamnă din fotbalul...

Cum se produc dezastrele?

Un sătmărean a fost la un pas să aprindă tot blocul în care locuiește, de pe strada Zenit din Micro 16, după ce și-a...