More


  Mare sărbătoare într-o localitate mică – Aliza!

  =

  Am mai fost în localitatea Aliza, la competițiile devenite tradiție, organizate impecabil de antrenorul de lupte Tudor Barbul, căruia îi dorim sănătate și putere să ducă mai departe faima acestui sătuleț, cu un număr mic de case și cu unul și mai mic de credincioși. S-au amintit duminică, cu ocazia unui ceremonial ortodox, cum localitatea n-a mai trăit nicicând, nume de oameni care au contribuit la ridicarea, din temelii, a unei bisericuțe meritate de cei care s-au jertfit și au rupt din pensia lor “bănuțul” pentru cărămida pusă întru împlinirea bisericii. PS Timotei Sătmăreanul n-a uitat să le mulțumească acestora în mod deosebit. Această mulțumire a fost acceptată de frumosul sobor de preoți, 15 la număr, dintre care amintesc doar pe arhimandrit Rus Emanuil, protopop Florin Mocan, preot Viorel Pașca, preot Ardelean Cătălin, preot Chiș Gheorghe Alexandru și alții din jur.

  Sfințirea acestui lăcaș de cult va rămâne în amintirea oamenilor ca o sărbătoare ce nu se poate da uitării. A fost prezent prefectul județului, Darius Filip, omul ce-și iubește județul și este prezent la tot ce se înfăptuiește aici, veghind cu strășnicie pentru ca neîmplinirile să fie tot mai rare, precum şi primarul comunei Terebeşti Mariana Avorniciţi cea care a avut un merit deosebit pentru organizarea evenimentului de duminică.

  Sfânta Evanghelie din duminica de 7 iulie a fost, cum spunea PS Timotei, una profundă, în care Isus a fost victima celui mai nedrept proces, de-a dreptul mincinos, dar am putea spune că s-a ridicat templul trupului Său în trei zile, El nesuportându-i pe fățarnici. PS Timotei a găsit aici, la noua biserică, toate lucrurile bisericești într-o ordine și bunăstare, dovadă a preocupărilor preotului și credincioșilor. În numele PS Iustin, care nu demult a împlinit “51 de ani plus 7 ani de-acasă” , a oferit diplome și distincții primăriței Mariana Avorniciţi, proiectantului și constructorilor precum şi mai multor localnici.
  În predica sa, PS Timotei s-a comportat ca întotdeauna, apropiat de credincioși, cu vorbe ce au mers direct la sufletul acestora.

  PS Timotei a amintit că ne-am obișnuit să nu existăm fără telefon mobil asupra noastră, dar… mulți nu poartă cu ei o cărticică de rugăciuni în buzunarul de la piept, în mapă sau poșetă, în mașină sau la birou! De mare folos ar fi să răsfoiești o astfel de cărticică și să citești câte o rugăciune! A amintit PS Timotei despre “Teologia bolii”, explicând suferințele și neîmplinirile cu care unii se nasc! Ei suferă nu pentru păcatele lor și nici ale părinților, ci suferă pentru noi. Trebuie să știm să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru zilele ce le trăim, pentru dimineața ce vine, pentru bunătatea ce trebuie s-o găsim sau s-o căutăm în oameni, pentru faptul că Bunul Dumnezeu ne ocrotește și vrea să devenim mai buni, mai umani!

  Spunea PS Timotei că este ușor să-ți faci prieteni, dar e greu să întreții această prietenie. Adevărata prietenie – ține cât o viață! Se spune în popor că “ochii care nu se văd, se uită!”. Să analizăm fiecare acest lucru! Sfatul pe care PS Timotei ni l-a dat acum, în 7 iulie la Aliza, rămâne unul demn de urmat! Prietenia cu Dumnezeu să nu intre în uitare! Un sfat pe care cei peste 300 de credincioși veniți la Aliza, nu știu de unde, nu-l vor uita și cu acești credincioși vom fi mai mulți oameni buni, luminați la minte, mai dornici să ne ajutăm aproapele!

  M-am uitat atent ce-i în jurul meu, dar în jurul acestui nou lăcaș de cult și al frumosului altar de vară am văzut oameni în costume populare alese, copii frumoși și… peste 80 de autoturisme cu numere din mai multe județe. De remarcat, minunatul cor, venit la festivitate și pentru a-l întâmpina pe PS Timotei, de la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, care a colaborat excepțional cu tot ce s-a întâmplat pe parcursul Sfintei Liturghii.

  Aș spune că astfel de sărbători religioase trebuie să fie realizate precum aceasta, să rămână imprimate în sufletele oamenilor!

  Oare când Aliza va mai trăi o astfel de sărbătoare? Oare când un episcop va fi prezent în Aliza? Felicităm pe cei care s-au jertfit cu adevărat pentru construcția bisericii, pe toți care au contribuit la conturarea acestei slujbe religioase atât de reușite! Mulțumim PS Timotei Sătmăreanul!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img