More


  Rămas bun temporar, prietene Octavian Apan!

  =

  Vestea surprinzătoare a morții colegului, colaboratorului și prietenului nostru Tavi Apan ne-a determinat, instantaneu, să rememorăm în câteva secunde situațiile de viață petrecute împreună cu el la serviciu sau la diverse acțiuni sociale, evenimente culturale și mondene. Dincolo de orice puncte de vedere, Tavi Apan a fost o personalitate marcantă a comunității noastre sătmărene, un om cu calități sufletești nobile, strunite de un pragmatism altruist, dar și realist. În funcție de situațiile existente, Tavi a știut să acorde respectul ales fiecărui coleg în parte, mai cu seamă în anii când a fost director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Satu Mare (DGASPC). În alte situații, de serviciu, s-a implicat emoțional, chiar și material, pentru a rezolva problemele stringente ale copiilor aflați în sistemul de protecție sătmărean.

  Îi plăcea să împărtășească din experiențele sale pozitive de viață și chiar să ofere sfaturi părintești tinerilor aflați în dificultate sau în dilemă. Prin discursurile sale știa să consilieze cu succes persoanele vârstnice sau bolnave aflate în situații precare. Vorbele bune, pline de adevăruri palpabile, bine gândite, au făcut parte din marile calități ale Omului Tavi Apan. La acestea s-a adăugat întotdeauna inteligența lui constructivă, care se transforma în formule viabile menite să echilibreze și să tempereze anumite situații de criză. Știa să fie selectiv în ceea ce privește multitudinea de ipostaze ale trăirilor, care ajungeau pe masa lui de lucru din sistemul sătmărean de protecție socială, pentru a le putea redistribui compartimentelor din cadrul DGASPC Satu Mare, implicit colegilor de specialitate. Știa să gestioneze o stare tensionată, convins că adevărul este întotdeauna rezultatul unor discuții contradictorii.

  Dacă la ușa sufletului său au bătut colegii sau studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai – Extensia Satu Mare, unde a lucrat în calitate de profesor, de fiecare dată a știut să le rezolve problemele cu tact sau să le dăruiască soluțiile optime de perspectivă pentru ca ei să poată obține mult doritele performanțe studențești. Una din marile preocupări ale sale a fost aceea legată de definitivarea tezei de doctorat. Era îndreptățit și motivat în calitate de absolvent al Facultății de Științe Politice și Administrative și de Masterat, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, să ducă la bun sfârșit acest proiect generos la care a lucrat cu multă ambiție și dorință pentru a împărtăși celorlalți din experiențele sale de viață și universitare.

  În calitate de profesor doctorand universitar, Tavi s-a implicat în mod special pentru ca studenții de la „Linia română și maghiară” să beneficieze de toate suporturile de curs și mijloacele necesare pentru desăvârșirea pregătirii lor profesionale. A fost un prieten al studenților, un profesor implicat în organizarea unor acțiuni studențești de valoare cu un accent deosebit pe latura practică a studiilor universitare. Toate „drumurile” vieții universitare au dus de nenumărate ori la profesorul Tavi Apan, care s-a implicat de fiecare dată pentru a rezolva în cel mai scurt timp solicitările studenților.

  Rămas bun temporar, prietene Tavi Apan! Nu vom uita, atâta vreme cât vom trăi, povestea personalității tale, care a strălucit în trupul de lut pământean spre admirația tinerilor și evaluarea pozitivă obiectivă a colegilor, profesorilor și prietenilor. Cei care doresc să-l mai vadă pentru ultima dată pe Tavi Apan, sunt așteptați la înmormântarea, care va avea loc, marți 9 iulie, de la ora 13.00, la capela cimitirului din satul Someșeni, județul Satu Mare. Dincolo de lumea materială, prietene Tavi, bunul Dumnezeu să-ți așeze măreția sufletului tău în Raiul necuprins de frumos, despre care ne-a vorbit și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img