More


  Spune NU pungilor de plastic!

  =

  Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare s-a alăturat inițiativei mondiale ,,Luna Iulie fără plastic!,, prin campania de conştientizare a populației cu privire la necesitatea eliminării pungilor din plastic subțire şi foarte subțire, cu mâner. Campania s-a desfăşurat în Piața de alimente nr.1 din Municipiul Satu Mare şi s-a concretizat prin dialog purtat de către consilierii APM atât cu vânzătorii pentru ai convinge de pericolul pe care prezintă plasticul pentru natură, ca urmare să nu mai folosească pungi de transport din plastic , cât şi cu cumpărătorii prezentând ca alternative utilizarea sacoşelor din pânză sau a coşurilor din nuiele. Cu ocazia campaniei, ca model de bune practici, APM a distribuit cetățenilor sacoşe din pânză.

  De unde a pornit totul
  În ultimele luni, tot mai des se face referire la schimbările climatice și la un mediu durabil. Una din problemele stringente ale omenirii o reprezintă gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, având în vedere că studiile în domeniu au demonstrat că aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt eliberate anual în UE iar această valoare crește cu aproximativ 10 milioane de tone pe an.

  Ca urmare în conformitate cu prevederile Directiei Europene, a fost adoptată Legea nr. 87/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, prin care „(…) se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner. (…) se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner”.

  Campanie APM la Satu Mare
  Ținând cont de prevederile acestei legi, APM Satu Mare lansează campania ”Spune NU pungilor de plastic” care areca scop reducerea consumului de pungi de plastic foarte subţire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, şi pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură”, produse care au un impact devastator asupra mediului.

  Prin această campanie angajații APM Satu Mare, coorodonați de directorul Bekessy Elisabeta, au fost prezenți ieri în Piața Mare din municipiul Satu Mare, pentru a informa comunitatea sătmăreană privind efectul dezastruos al pungilor de plastic și al produselor din plastic de unică folosință care sunt greu reciclabile, precum și de a oferi alternative care pot duce la reducerea utilizării acestora.

  Angajații APM, au discutat atât cu comercianții cât și cu cumpărătorii pe care i-au îndemnat să acorde mai multă atenție cantității de pungi de plastic pe care le achiziționează și să facă cumpărături conștienți de impactul negativ al pungilor de plastic, să cumpere de exemplu fructe/legume în sacoșe realizate din materiale textile sau în coșuri de nuiele/ratan.

  Următoarea acțiune în cadrul campaniei va avea loc în data de 17 iulie în Piața Someş din Micro 14.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img