More
  spot_img

  Beltiugul, în sărbătoare

  - Advertisement -

  Mereu mi-am pus întrebarea de ce partidele nu se întâlnesc și nu-şi dau mâna nici la sărbătorile mult așteptate? Acum este vorba de a VII-a ediție a Festivalului Viei și Vinului de la Beltiug, festival devenit internațional. De ce? Vor fi prezente 150 de persoane din mai multe țări, delegații ce vin cu programe artistice, cu participanți la concursul de artă culinară, cu demonstrații ale majoretelor, cu delegație specială a oficialităților din Krzyzanowice (Polonia) care vor semna împreună cu Primăria din Beltiug documentele de înfrățire, lucru atât de mult așteptat de populația din cele două localități. Evenimentul va avea loc vineri, 16 august, în Căminul Cultural din Beltiug, pregătit și pentru astfel de evenimente.

  Surpriza va fi acceptarea președintelui României de a participa la acest festival, invitația fiind deja trimisă de primarul Bartok Gurzău Ioan, care mi-a permis să văd fotografii mărite ale lui, alături de președintele Iohannis. Multele poze demonstrează apropierea și respectul reciproc al acestora din vremea când președintele conducea Forumul German, apoi ca președinte al țării și diversele întâlniri la nivel național. Așadar, 17-18 august va aduna în Beltiug oameni valoroși din conducerea județului, a municipiilor, orașelor și comunelor, alături de satele de șvabi plecați cu ani în urmă în Germania care se întorc pentru acest minunat festival. Programul se va deschide cu parada fanfarelor, amajoretelor și cu primirea oficialităților, desigur cu deschiderea festivă, cu sfințirea vinului atât de cunoscut în țară și peste granițele ei. Se vor perinda pe scenă formații de tot felul, începând cu copiii, cu școlarii, cu dansuri stil “cabaret” oferite de polonezi, dansuri populare, formații artistice, dansuri germane, țigănești, ansambluri, soliști cunoscuți și așteptați, bal în aer liber. Cele două zile vor oferi publicului spectacole şi soliști cu nume și renume, demonstrând publicului că la Beltiug există posibilități suficiente de distracție meritată după o perioadă de muncă serioasă, încununată de succese!


  Într-o emisiune specială “Oameni și fapte” am închegat o discuție cu primarul Bartok despre eveniment, despre oficialități, despre musafiri, despre formații și artiști. Mi-am dat seama că nu e un lucru ușor să fii organizator la un astfel de festival, ediție care se dorește mult superioară celorlalte. Și îmi dau seama că așa va fi ! Nu mai rețin, dar cifrele pronunțate de primar privind numărul de sarmale, cantitatea de vin pusă la dispoziție, cantitatea de bogracs din cele 3-4 vase imense, mici, frigărui și bunătăți de tot felul, sunt cifre enorme, iar condițiile sunt gândite de un colectiv priceput, parte fiind oameni din primărie, consilierii locali și mulți specialiști în artă culinară și organizare.

  Primarul a pregătit invitațiile pentru oficialităţi și oaspeți, a tipărit programul pentru cele două zile ale festivalului, a pregătit locurile de cazare pentru oaspeți veniți de peste hotare și pentru fiecare delegație străină sunt oameni care știu bine ce au de făcut, dând dovadă de gazde primitoare, așa cum s-a dovedit și se dovedește primarul Bartok Gurzău Ioan. Îl felicităm pentru acest lucru, dar și cu ocazia împlinirii a 58 de ani de viață, dorindu-i sănătate, bucurii și împliniri alături de cei dragi, de colegii de muncă, de locuitorii din Beltiug!

  Oricum, primarul are, o pregătire temeinică și o gândire economică de care Beltiugul beneficiază din plin. Vom urmări de data aceasta, cu camere de luat vederi, ce înseamnă pentru județul nostru a VII-a ediție a acestui festival internațional!


  Doamne, dacă ați ști ce muncă se desfășoară acolo pentru pregătire, pentru ospitalitatea despre care se vorbește, pentru a face totul ca fiecare participant să se simtă bine! Și … se vor simți bine toți! O știu!

  Când fanfara va intona cele două imnuri, al României și al Europei, deja gongul s-a auzit și manifestările se derulează conform programului de mai sus.

  Urmăriți emisiunea “Oameni și fapte” sâmbătă, 10 august, ora 21:00, marți ora 16:00, vineri ora 22:00!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare