More


  Istorie și cultură de “Sfânta Marie” la Tășnad!

  =

  Vorbind despre măreața catedrală din orașul Tășnad, văd în față destinului unei generații din care fac și eu parte și retrăiesc mereu clipe de bucurie cu adevăratul ctitor și cu credincioșii acestei parohii. Sigur, este mereu prezent între noi părintele protopop Marian Crainic, care cu 30 de ani în urmă a asistat la așezarea pietrei de temelie a Catedralei, care azi este o mândrie a orașului, a județului și României. În acești ani, acolo, în Tășnad, preotul și credincioșii au trăit momente de suișuri și de coborâșuri, ca peste tot în țară. Tocmai de aceea, la frumoasa, ieșită din comun, slujbă de 15 august, de “Sfântă Marie”, predica protopopului Marian Crainic a fost altfel, s-a transformat într-un adevărat cuvânt de învățătură ascultat și memorat de primarul Grieb Csaba Francisc, de fostul primar, Vasile Mitrașca, de consilierul județean, ing. Oliviu Buzgău și de dl. Mircea Govor, preşedintele executiv al PSD Satu Mare, alături de soborul celor 7 preoți, gata, parcă, pentru Taina Sfântului Maslu. Am reținut conținutul “lecției”, ca un elev conștiincios și voi reveni la el.

  Biserica a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare, întocmai ca și credincioșii. Am rostit împreună cu un cor puternic și bine instruit “Crezul”, într-o armonie și acustică perfectă, ca într-o primitoare și iubitoare catedrală. Mi-a șoptit primarul Francisc Grieb, cu admirație, văzând mulțimea de copilași: Ce mulți și frumoși copii prezenți! Aceştia sunt viitorii credincioşi ai Catedralei! Viitorul nostru! Mare dreptate în spusele primarului.

  De mai multe ori s-a subliniat că Maica Domnului are o predică foarte scurtă, dar atât de profundă: “ Să faceți cele ce vi se spune!”, explicându-se și minunea transformării apei în vin – un început al minunilor lui Isus! Sigur, porunca lui Isus de a-l iubi pe Dumnezeu și pe semenul nostru de orice neam și de orice culoare rămâne mereu trează! Să-l iubim pe Dumnezeu, la modul superlativ! Din tot sufletul, cu toată puterea. Duminică este ziua lui Dumnezeu, dar puțini o sărbătoresc cu har și cu Sfânta Împărtășanie și-și aduc aminte de rugăciunea învățată de mici copii “Născătoare de Dumnezeu”!

  Ziua de 15 august rămâne zi de praznic, fiind și hramul bisericii – prilej de bucurie pentru preoți și pentru credincioși, este bucuria – prinos adus lui Dumnezeu. Se aduc mulțumiri Maicii Domnului pentru rodul muncii noastre, nu numai pentru cele materiale, ci pentru copii – viitorul omenirii! Credincioșii, cu mândrie prăznuiesc lăcașul Sfânt “Adormirea Maicii Domnului”. În cuvântul său, protopopul Marian Crainic își pune, pe drept, întrebarea: “Care sunt cei mai aleși oameni în numele lui Isus? Sunt cei puțini, care în noapte s-au rugat pentru cei mulți! Poporul român a avut mereu un respect pentru Maica Domnului și este un popor religios, altfel are șansa să piară! Biserica ține candela aprinsă, altfel ne destrămăm. Nu se poate despărți biserica de națiune, aceasta putând schimba răutatea, ura și invidia exact prin schimbarea oamenilor, cu apropiere între inimă și suflet, legați prin limbă, tradiții, obiceiuri și port. Fără oameni adevărați lumea începe să se destrame!

  Protopopul Marian Crainic adresează verbal o “scrisoare de mulțumire” pentru toți cei care, cu atașament, au slujit și slujesc biserica, începând cu: domnii curatori ai bisericii, cu domnul inginer Oliviu Buzgău și Malinetescu Constantin, care au primit “diploma de recunoștință”, Consiliul de onoare al bisericii, domnul Vasile Mitrașca, comitetul de femei credincioase bisericii, doamna Maria Crainic, corului minunat, familiei Pop Gheorghe și Angela care au ajutat mereu biserica și azi împlinesc 50 de ani de căsnicie, dl.primar Grieb Csaba Francisc pentru frumoasa colaborare cu biserica, viceprimarului și Consiliului Local Tășnad. O diplomă meritorie i-a fost oferită domnului Mircea Govor, care nu a neglijat câtuși de puțin Tășnadul și chiar construcția catedralei, de care este atât de mândru. De fapt, Mircea Govor a ajutat primăriile din tot județul! S-au adus mulțumiri părintelui Vasile și pentru participare la prezenta sărbătoare, tuturor slujitorilor bisericii și o aleasă prețuire și recunoștință, alături de diplome speciale celor care au împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani! Câte emoții au avut aceştia privind diplomele în fața altarului Catedralei!

  Oricum, protopopul Marian Crainic se simte legat prin mii de fire de moșii și strămoșii noștri, de limba și obiceiurile acestora, de pământul scump al Ardealului, al țării, și nu îngăduie nimănui să facă vreun rabat față de acestea. Rețin versurile colegului meu Lazăr Lădariu: “ Nu-i lapte pe lume mai dulce,/ Nu-i soare să urce pe deal,/ Mai altfel, mai blândă chemare,/ Ca aici, la noi, în Ardeal.”

  Azi, toţi cei mulți prezenți am crezut și credem în cuvântul cu putere de vrajă, în steaua noastră, cum Marian Crainic crede și a luptat cu mâinile curate, a încercat și încearcă să zboare până la cer pentru neamul și poporul său, pentru dreptate! Îi mulțumim pentru tot ce a realizat și face pentru biserica neamului. De ziua numelui, familii Crainic, sănătate!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img