More


  La mulți ani, Colegiul Național “Mihai Eminescu”!

  - Advertisement -

  Consider că dialogul cu profesorul dr. Ovidiu T. Pop, omul interesat profund de tot ce se numește azi Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, a fost un dialog excelent pentru a ne deschide sufletele tuturor acelora care simt mândrie pentru învăţământul românesc din Satu Mare. Ovidiu T. Pop s-a dovedit un om documentat și mândru pentru tot ce înseamnă azi acest colegiu, dar și pentru ce a însemnat acest liceu de-a lungul anilor. De aceea, am reținut că, prin Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, la Alba Iulia, în sala tribunalului la ședința Marelui Sfat Național s-a luat decizia înființării unei comitet executiv care să conducă treburile curente ale Transilvaniei.

  Consiliul a dispus trecerea școlilor maghiare în posesia statului român și transformarea lor în școli românești, urmând exemplul României. Dar a susținut și şcoli de stat sau secții în limbile minorităților etnice. La Cluj s-a înființat Universitatea românească, Academia de Agricultură, Institutul de Istorie, de Chimie, de speologie, Muzeul limbii române, Grădina botanică, Teatrul Național, Opera română, Conservatorul de muzică. Prin Gazeta oficială s-a publicat ordonanța privind modificările și întregirea normelor referitoare la îmbunătățirea sistemului de învățământ, publicând și cele 27 de licee în diferitele centre, explicând și numele conducătorilor de licee: Baia Mare, Caransebeș, Dej, Făgăraș, Ibașfalău, Dumbrăveni, Lugoj, Sibiu, Turda, Alba-Iulia, Cluj, Orăștie, Oradea, Sighet, Târgu Mureș, Arad, Șimleul Silvaniei, Satu Mare, Brașov, Deva, Timișoara, Oradea Mare. Din documentele păstrate aflăm că s-a solicitat înființarea a trei licee militare în Timișoara, Sibiu și Chișinău pentru instruirea și educarea tineretului din Banat, Transilvania și Basarabia. Prin decretul regal 3613/23 sept. 1919, se aprobă înființarea liceelor militare în Târgu Mureș și Chișinău, iar la 30 martie 1920, instituția a primit denumirea de liceul militar Mihai Viteazul. Între cele 27 de licee expuse mai sus, nu figurează două, ele fiind o altă categorie, ele împlinind în acest an vârsta de 191 de ani. Sunt liceele renumite din Beiuș și Blaj. Amintim bunele relații ale Colegiului Mihai Eminescu cu Colegiul Național Samuil Vulcan din Beiuș, relații ce duc la colaborare și la prosperare, la valoroase și utile schimburi de experiență. Un merit deosebit îl are profesorul Călin Durla, inspector școlar general, care, prin multe inițiative reușește să apropie aceaste două unități școlare de mare prestigiu.

  Sigur pentru Colegiul Național Mihai Eminescu această toamnă nu este deloc obișnuită, numărându-se 100 de ani de existență a primei școli românești, căreia generațiile Sătmarului, de-a lungul atâtor ani, ar putea să le mulțumească directorilor ce s-au perindat la conducere, cadrelor didactice și elevilor care au ajuns, mulți dintre ei, oameni de nădejde ai țării, reprezentând-o cu mândrie și exigență profesională oriunde în lume! Actuala conducere a colegiului, cadrele didactice, părinții au datoria să-și dea mâna și împreună cu ISJ și CCD să facă din această sărbătoare ceva ce acest județ n-a mai avut! De data aceasta Prefectura, Consiliul Județean, Primăria să sprijine ISJ şi colegiul în organizarea impecabilă, încât fiecare elev să simtă că aparține unui liceu deosebit, fără asemănare, să simtă mândria și bucuria unei împliniri! Altfel, ne rezumăm la discursuri banale cu limbaj de lemn pe care nu-l mai suportă nici foștii CAP-iști. Este timpul să se lucreze la acest program ce va fi la înălțimea unității sărbătorite. Ovidiu T. Pop a pregătit două cărți legate de istoricul școlii, de evoluția ei, de situația actuală și de perspective. De data aceasta, începând cu directorii, cu fiecare catedră, cu fiecare profesor să se realizeze tot ce se poate mai frumos, mai reușit, să se facă totul din suflet de către cei care trăiesc “bine”, fiind educatori ai tinerilor ce trebuie să simtă că-i au!

  Să-i amintim pe cei care au dat numele celor 27 de școli enumerate mai sus, oameni adevărați, care au făcut ceva pentru învățământul românesc! Voi da doar câteva nume: Gheorghe Șincai, Traian Doda, Andrei Murășanu, Radu Negru, Timotei Cipariu, Coriolan Brediceanu, Gheorghe Lazăr, Regele Ferdinand, Gheorghe Barițiu, Aurel Vlaicu, Emanuil Gojdu, dr. Eugen Szeles, Alex Papiu Ilarian, Moise Nicoară, Simion Bărnuțiu, dr. Vasile Lohan, Gheorghe Chelaru, Iosif Botean, Ascaniu Crișan, dr. Vasile Kirvai, dr. Lazar Nichi, Nicolae Bogdan, dr. Vasile Bologa, Cornel Sânjoan, Ștefan Scridon.

  Toți aceștia rămân în analele acestor școli, ale centrelor de cultură, de învățământ. La Satu Mare, prin acest minunat colegiu și prin alte multe școli, avem conducători pe care nu trebuie să-i uităm și să le mulțumim acum, după trecerea timpului, noi, dacă n-au făcut-o cei ce trebuiau s-o facă!

  Dăm nume de străzi, plantăm plăci comemorative, ridicăm busturi la oameni ce nu se pot compara cu dascălii formidabili care, prin munca lor, au dat țării atâtea valori. Să fim mai uniți în a depista valorile și a le ridica pe postamentul meritat! Dacă n-o facem noi, cine s-o facă? Așadar, minunat colegiu “Mihai Eminescu” – La mulți ani!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img