More


  Legume din grădina Stea

  - Advertisement -

  Agricultura chimică constituie o soluție rapidă, mai puțin costisitoare, pentru controlul plantelor și insectelor care afectează calitatea legumelor. Însă pesticidele, ierbicidele și fertilizatorii au un impact negativ semnificativ asupra sănătății, în special în cazul copiilor.

  Terapie prin horticultură

  Potrivit afirmațiilor membrilor Coaliției Naționale pentru Recolte fără pesticide, din cele 30 de pesticide cel mai des folosite, 19 sunt legate de apariția cancerului, 13 sunt legate de defecte la naștere, 21 au efecte negative asupra organelor reproductive, 26 afectează ficatul, 15 au neurotoxicitate iar 11 duc la perturbarea sistemului endocrin. Pesticidele au o încărcătură toxică cumulativă cu efect atât pe termen imediat cât și pe termen lung, iar fiecare persoană acumulează din momentul în care consumă alimente tratate și răspunde la chimicale în funcție de organism și perioada expunerii.

  Asociația Stea aduce și în acest an în casele sătmărenilor legumele de calitate produse cu multă dăruire în cadrul Grădinii STEA. Grădina Stea este o activitate de economie socială care are ca obiectiv să furnizeze legume gustoase și sănătoase clienților din Satu Mare, contribuind simultan la incluziunea socială a 7 tineri din medii defavorizate. Aceștia beneficiază de un program de terapie prin horticultură care contribuie la dezvoltarea abilităților lor de viață, îi responsabilizează și îi pregătește pentru integrarea prin muncă și le oferă o oportunitate esențială de a-și pune în valoare capacitățile ducând la creșterea stimei lor de sine.

  Tehnici agroecologice

  Tinerii cultivă legume și plante aromatice pe un teren de 1437 mp situat în Satu Mare pus la dispoziție gratuită Asociației Stea de către Consiliul Local Satu Mare prin intermediul Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare, activitatea de terapie prin horticultură fiind realizată în parteneriat. Cultivarea se face folosind tehnici de agroecologie învățate de la parteneri din Franța, fără folosirea de insecticide sau pesticide nepermise în agricultura ecologică.

  Din Grădina STEA se comercializează o gamă variată de legume și plante aromatice sub forma unor coșuri de legume ce cuprind minim 4 tipuri de produse de sezon și cântăresc între 5 și 8 kg. Componența coşurilor va varia săptămânal în funcție de cantitatea legumelor proaspete, coapte pe plantă, respectiv cererea pieței. În funcție de cantitatea de producție obținută, pe lângă coșuri, clienții vor avea posibilitatea să comande legume și plante aromatice cu amănuntul.

   “Speram să putem vinde coșuri până cel puțin la sfârșitul lunii octombrie, dar va depinde de vreme. In această săptămână, coșul conține : 2 kg vinete, 1 kg roșii, 1 kg castraveți, 0.5 kg ardei, 1 ardei iute, 1 crenguță de rozmarin proaspat. “ a spus Cristina Bala, Asociația Stea

   Din Grădina STEA se comercializează o gamă variată de legume și plante aromatice sub forma unor coșuri de legume ce cuprind minim 4 tipuri de produse de sezon și cântăresc între 5 și 8 kg. Componența coşurilor va varia săptămânal în funcție de cantitatea legumelor proaspete, coapte pe plantă, respectiv cererea pieței. În funcție de cantitatea de producție obținută, pe lângă coșuri, clienții vor avea posibilitatea să comande legume și plante aromatice cu amănuntul.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img